Trends in wijn: het verhaal achter de wijnboer, natuurwijn en lokale druiven

Home » Trends in wijn: het verhaal achter de wijnboer, natuurwijn en lokale druiven
 

De wijnmarkt is in beweging. De jongere generatie gaat op zoek naar het verhaal achter de wijn, de oudere consument is op zoek naar kleinere verpakkingen. Ook de vraag naar natuurlijke producten heeft invloed op de wijnproductie.
Begin september staat de grootste drankenbeurs Drinktec weer op het programma. Dit jaar sluit de SIMEI voor het eerst aan. Deze internationale beurs voor wijnproducenten  is nu onderdeel van de Drinktec. De trends in de wijnindustrie is authenticiteit en duurzaamheid. 

Geen Chardonnay of Cabernet
Aan de bovenkant van de wijnmarkt worden authenticiteit en duurzaamheid steeds belangrijker. De centrale boodschap bij wijnmerken omvat de termen ‘wijncultuur’ en ‘traditie’.  Authenticiteit betekent ook dat wijn wordt gemaakt van de druif die lokaal groeit zoals de Grüner Veltliner in Oostenrijk. Deze territoriale uniciteit is een goed verkoopargument zeker voor consumenten die bewust wereldwijnen zoals Chardonnay en Cabernet uitsluiten.  

Spontane fermentatie
Natuurlijke wijnen zijn een niche, maar deze worden geserveerd op de hipste locaties en worden het meest bediscussieerd op sociale platforms. Deze wijnen ontstaan door spontane fermentatie  zonder een geselecteerde gist. Er wordt ook geen sulfiet aan toegevoegd en ze worden niet gefilterd.  ‘Zo min mogelijk technologie’ is het motto. Hierdoor zijn witte wijnen vaak goudkleurig of oranje. Qua smaak vallen ze ook op. Ze hebben een hoog tanninegehalte, ze zijn licht bitter en hebben kruidachtige ondertonen. Bovendien bevatten ze geen of een heel laag gehalte aan fruitaroma’s. Dit is volgens de liefhebbers een teken van echte authenticiteit. Lees het hele artikel:

www.vmt.nl/Nieuws/Trends_in_wijn_het_verhaal_achter_de_wijnbouwer_natuurwijn_en_lokale_druiven-170822105931

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00