Vermeerdering

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Groei en Snoei » Vermeerdering

Vermeerdering

Stekken

Voor vermeerdering door middel van stekken heeft men gezond eenjarig snoeihout nodig.

Uit het snoeihout worden stekken geknipt met drie ogen. De onderkant wordt schuin afgeknipt. Het onderste oog wordt in de lengte richting van de stam afgeknipt. De bovenkant kan men met parafine afdekken om uitdrogen te verminderen.

De stekken worden met een oog boven de grond, in een grondmengsel gestoken van 40% scherpzand en 60% potgrond. De grond vochtig houden zodat de stekken niet uitdrogen.

Ideaal is een warme grond van rond de 10 graden, terwijl de stek boven de grond koel en uit de zon staat. Op deze manier vormt de stek makkelijker wortels, terwijl wordt voorkomen dat het oog uitloopt en de stek uitdroogt.

Er zijn kwekers die een verwarmingselement op een isolatieplaat leggen en dit afdekken met een dunne laag zand (ongeveer 2cm). Hierop worden gehalveerde plastic flessen gezet met de stekgrond en de stek, De ruimte tussen de flessen wordt opgevuld met zand en bevochtigd, zodat zo min mogelijk warmte verloren gaat.
Op deze manier kan de wortelvorming worden versneld.

Bij gevaar voor nachtvorst de stekken afdekken met isolatie-folie.

De stekken kunnen tussen half april en half mei worden geplant. Let er op dat de grond al is opgewarmd. Als het temperatuur verschil tussen de grond en de plaats waar de stek is opgekweekt te groot is, dan zal de groei tijdelijk stoppen/afnemen totdat de stek is gewend aan zijn nieuwe omgeving.

Zorg ervoor dat de grond rond de jonge wijnplant het eerste jaar niet te droog wordt.

Oculeren

Op basis van de eerste ervaringen met oculeren bij de Wijnbouwers der Lage Landen in 2013 hebben we hiervoor een aparte pagina gemaakt; "Oculeren van druivenstokken".

Een globale beschrijving van de methode van enten is te vinden op de website van het Runkster höfke van Geurt van Rennes.

 

Werkgroep Wijnbouw, revisiedatum 8 september 2013

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00