Biologische wijnbouw

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Artikelen Wijnbouw » Biologische wijnbouw

Biologische wijnbouw

Inleiding

De onderstaande tekst is afkomstig uit de handleiding Europese code voor biologische wijnbouw. Dit document is bedoeld als hulpmiddel voor elke wijnbouwer om biologische wijn te produceren van hoge kwaliteit, waarbij het karakter van de druif en de inbreng van de wijnbouwer zo veel mogelijk bewaard blijven en het gebruik van externe bronnen bij het werk in de wijngaard en de wijnkelder wordt geminimaliseerd.

Samenvatting

De International Federation of Organic Agriculture Movement (IFOAM) definieert de biologische landbouw, waaronder wijnbouw en wijnbereiding als een “holistische productie systeem dat de gezondheid bevordert en verbetert van het landbouwecosysteem, met inbegrip van de biodiversiteit, biologische cycli, en de biologische bodem activiteit. Het benadrukt het gebruik van methoden bij voorkeur bij het gebruik van externe hulpbronnen, waarbij rekening wordt gehouden dat de regionale omstandigheden een lokaal aangepaste systemen vereisen. "(IFOAM 2005). Biologische wijn is wijn gemaakt van organisch groeiende druiven zonder de hulp en de noodzaak van kunstmest, synthetische plantenbeschermingsbehandelingen en herbiciden.

Een meer gedetailleerd beeld van de aanpak en opzet van de biologische landbouw worden geleverd door de volgende principes:

 1. Om voldoende hoeveelheden druiven en wijn van hoge kwaliteit te produceren.
 2. Om in samenhang te werken met natuurlijke cycli en de levende systemen van de bodem, planten en dieren binnen het gehele productiesysteem.
 3. Om de bredere sociale en ecologische invloed van de biologische productie en verwerking te herkennen.
 4. Om de vruchtbaarheid en de biologische activiteit op lange termijn van de bodem te behouden en te vergroten met behulp van lokaal aangepaste culturele, biologische en mechanische methoden, in tegenstelling tot de afhankelijkheid van inputs.
 5. Gebruik zoveel mogelijk hernieuwbare bronnen in de productie en verwerking en vermijd verontreiniging en verspilling.
 6. Tot de oprichting van een hele productie, verwerking en distributie keten die zowel sociaal rechtvaardig en ecologisch verantwoord is.
 7. Biologische wijnen zijn uitsluitend afkomstig van gecertificeerde biologische druiven (met inachtneming van EU-verordening 834/2007).
 8. Alle ingrediënten (suiker, alcohol, geconcentreerde of gerectificeerde most) gebruikt in wijnbereiding moet van biologische oorsprong zijn.
 9. De organische wijnbereidingsproces sluit het gebruik uit van genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s), alsmede van technische hulpstoffen geproduceerd door genetisch gemodificeerde organismen.
 10. Het biologische wijnbereidingsproces moet de voorkeur te geven, indien mogelijk met biologische, mechanische en fysische behandelingen en chemische processen te vermijden.
 11. De biologische wijnbereiding verwerking moet, voor zover mogelijk, het milieu (energie en water) beschermen en niet duurzame praktijken voorkomen.

Bronnen:

 1. ORWine
 2. Europese code voor biologische wijnbouw.
 3. Marktonderzoek naar biologische wijn.

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00