Johanniter

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Witte druivenrassen » Johanniter

Johanniter

Groei
algemeen Een witte druif met een uitstekende wijnsmaak, een redelijk goede resistentie en een gezonde, krachtige groei. Het blad en de groeiwijze lijken wat op het moederras Riesling.
afstamming (Seyve Villard 12-481 x (Pinot Gris x Chasselas)) x (Riesling x Pinot Gris)
Synonym:Geilweilerhof GA 49-22 of FR177-68. Gekweekt op het Duitse proefstation voor wijnbouw te Freiburg.
uitlopen Middelvroeg.
groei Redelijk krachtig, rechtopstaand, met weinig dieven en een gezond groen blad. Op tijd ontbladeren geeft minder kans op zonnebrand.
rijping Half oktober.
trossen Compacte, kleine trossen. De druiven zijn middelgroot en groengeel.
Een scheut kan vaak twee tot drie trossen dragen. Voor een goede kwaliteit van de wijn wordt daarom geadviseerd om de bovenste tros te verwijderen en de opbrengst per stok te beperken tot 1,5 kg (zie P.Basler et al. (Forschungsanstalt Wadenswil) [Schweiz.Z.Obst-Weinbau nr. 17/02]). Zij meten een opbrengst van 0.8-1.2 kg/m2, met een rijpheid tussen 85 en 92 Oechsle.
Overbelasting heeft een slechte houtafrijping en slechtere groei in het opvolgende jaar tot gevolg.
resistentie Algemeen: zeer hoge weerstand tegen schimmelziektes. Na Johanniter van 1995 tot 2001 nauwkeurig gevolgd te hebben, concluderen P.Basler et al. (Forschungsanstalt Wadenswil) [Schweiz.Z.Obst-Weinbau nr. 17/02] dat Johanniter relatief gevoelig is voor valse meeldauw. Dit vooral in jaren met een hoge infectiedruk. De druiven worden hierbij in het algemeen slechts licht aangetast. Van echte meeldauw wordt geen schade ondervonden.
Wijn
algemeen

De Johanniter geeft een erg goede Riesling-achtige wijn met een stevig zuurgehalte en een stevige hint van Pinot Gris. Deze wijnen krijgen regelmatig een betere beoordeling dan die van traditionele (Duitse) druivenrassen.

Johanniter is geschikt om te verwerken tot een wijn met een beetje restsuiker (< 4g/l), wat de wijn een ronde, volle smaak geeft. Soms vindt men een klein bittertje in de afdronk.

De alcoholische gisting kan soms wat moeizaam gaan (schleppende Gärung). Verder zijn geen problemen met de gisting te verwachten.

Uit het gistexperiment 2009 van de Wijnbouwers der Lage Landen volgde dat deze druif het erg goed doet met de gistsoorten Uvaferm SLO en Uvaferm 228.

aroma fijn fruitig, met meloen en grapefruit, dat aan Riesling doet denken.
smaak een heldere en levendige structuur met sterke zuren. Met een klein bittertje na.


Foto’s J. Hartman


 

wijngaard Steenvoorde

Johanniter: mooi gekarteld blad, matige groei van de scheuten. Bij langdurig vochtig weer wel kans op valse meeldauw. De trossen zijn helaas erg compact, één druif met botrytis tast dan de hele tros aan. Als laatste rijp in de wijngaard, maar haalt z’n suikergehaltes ook wel. De oogst van Johanniter was in 2007 op 23 september (70 Oe), in 2006 op 1 oktober (74 Oe).

Samenvatting van de eigenschappen van de Johanniter:
+ mooie rechtopgaande groei
+ volgens de autoriteiten (o.a. Freek Verhoeven uit Groesbeek) momenteel de druif met de beste smaak. Hij verkiest hem boven de nieuwe witte VB-rassen. Wij hebben er ook een mono-cepage van gemaakt, was wel lekker maar vrij hoog in de zuren. (dit kwam o.a. door vroeg oogstmoment, dus is denk ik niet iets ras-typisch)
– iets gevoeliger voor bv valse meeldauw, door de dichte tros ook gevoeliger voor botrytis.
– doordat hij laat wordt geoogst is hij bij ons bij beide jaren 2006 en 2007 gechaptaliseerd.

Domein de Edelhof.

Johanniter is voor ons de topper onder de hybriden. Zowel de plant als de wijn. Geen Meeldauw / Geen botrytis / Veel opbrengst  en een mooie rechtopstaande niet te sterke groei. De wijn lijkt erg veel op Riesling.
www.edelhof.nl

Literatuur/bronnen:

De meeste literatuur komt jammer genoeg nog steeds uit de ons omringende, met name de Duitstalige, landen. Gelukkig komt hier langzaam verandering in.

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00