Gistoverzicht
Belangrijkste gisteigenschappen
Op deze pagina wordt een tabel gepresenteerd waarin de belangrijkste gisten en hun eigenschappen zijn samengebracht. De eigenschappen zijn zodanig geformuleerd dat "+" altijd positief is, "-" negatief. De schaal loopt in vijf stappen van erg negatief ("–"), via neutraal ("o") naar zeer positief ("++").
Met behulp van deze tabel kan men snel op de belangrijkste eigenschappen selecteren.
Gistsoort | Killer | lage voedings- behoefte |
geschikt voor MLF |
lage productie H2S |
lage productie SO2 |
lage productie vluchtige zuren |
hoge alcohol tolerantie |
groot temperatuur- bereik |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Anchor NT 50 | + | o | ? | ++ | + (< 0,3g/L) |
++ 16% |
+ 13 – 30 oC |
|
Anchor NT 116 | + | + | ? | ++ | + (< 0,3g/L) |
++ 16% |
— 11 – 16 oC |
|
Anchor NT 202 | + | o | + | ? | ++ | + (< 0,3g/L) |
++ 16% |
– 18 – 28 oC |
Anchor Exotics SPH | + | + | ? | ++ | + (< 0,4g/L) |
+ 15% |
o 15 – 28 oC |
|
Bioferm Blanc | – | ? | ? | ++ | ++ (< 0,15 g/L) |
+ 14% |
o 18 – 30 oC |
|
Bioferm Aromatic | ? | ? | ? | ++ | ++ (< 0,10 g/L) |
+ 15% |
o 15 – 30 oC |
|
Bioferm Champ | + | ? | ? | ++ | ++ (< 0,10 g/L) |
++ 17% |
o 15 – 30 oC |
|
Bioferm Cool | ? | ? | – | ? | ++ | ++ (< 0,10 g/L) |
+ 15% |
— 13 – 17 oC |
Bioferm Doux | + | ++ | ? | ? | ? | o 12-13% |
o 15 – 30 oC |
|
Bioferm Killer | + | ? | ? | ++ | ++ (< 0,17 g/L) |
++ 16% |
+ 10 – 30 oC |
|
Bioferm Malic | ? | + | ? | ? | + (< 0,3 g/L) |
+ 14-15% |
– 20 – 30 oC |
|
Bioferm Rouge | + | o/- | ? | ++ | + (<0,25 g/L) |
+ 15% |
++ 12 – 36 oC |
|
DSM Fermivin | + | — | + | + (< 10 mg/L) |
++ (< 0,15 g/L) |
+ 14-16% |
+ 15 – 35 oC |
|
DSM Fermicru VR5 | o/+ | o | + | + (< 10 mg/L) |
++ (< 0,15 g/L) |
++ 16% |
o 18 – 30 oC |
|
DSM Fermirouge | o | o | + | ? | ++ (< 0.2 g/L) |
+ 15% |
+ 10 – 28 oC |
|
Enoferm Simi White | – | — | o (60 – 170 ppm) |
+ | + | o 13% |
o 15 – 30 oC |
|
Lalvin CY 3079 YSEO | – | – | o (60 – 170 ppm) |
+ | + | + 15% |
o 15 – 28 oC |
|
Lalvin 71B | – | o | + | + ( <60 ppm ) |
+ | o | + 14% |
o 15 – 30 oC |
Lalvin 2323 | + | o/- | – | — (170ppm) |
+ | — | + 15% |
– 18 – 28 oC |
Lalvin D254 | + | o | ++ | + (< 60ppm ) |
+ | + | ++ 16% |
o 15 – 30 oC |
Lalvin EC 1118 | + | ++ | + ( < 60ppm ) |
? | ? | ++ 16% |
– 15 – 25 oC |
|
Lalvin RC 212 | + | o/+ | + ( <60ppm ) |
+ | + | ++ 16% |
o 18 – 30 oC |
|
Lalvin S6U | ? | ++ | + ( < 60ppm ) |
+ | – | + 15% |
++ 10 – 30 oC |
|
Lalvin W15 | ? | — | + ( < 60 ppm ) |
+ | + |
+ |
+ 10 – 25 oC |
|
Oenoferm Bouquet | – | o | ? | ? | ? | + 15% |
— 15 – 20 oC |
|
Oenoferm Color | – | ? | + | ? | ? | ? | + 14,5% |
– 18 – 28 oC |
Oenoferm Freddo | – | ++ | + | ? | ? | + 15% |
— 13 – 17 oC |
|
Oenoferm Structure | – | o | + | ? | ? | ? | + 15% |
+ 18 – 28 oC |
Oenoferm Riesling | – | o/+ | ? | ? | ? | o 13,5% |
— 17 – 22 oC |
|
Oenoferm Terra | + | o | + | ? | ? | ? | + 14% |
+ 17 – 28 oC |
Siha 7 | ? | o | +/o | +/o | +/o | ++ 16% |
+ 10 – 22 oC |
|
Siha 8 | + | o | +/o | +/o | +/o | ? | + 12 – 26 oC |
|
Sihaferm Pure Nature | – | ? | +/o | +/o | +/o | o 13% |
o 15 – 22 oC |
|
Siha Rubino Cru | + | + | ? | + | ? | ++ 15,5% |
+ 17 – 30 oC |
|
Uvaferm 228 | ? | — | + ( < 60 ppm ) |
? | + | + 14% |
+ 15 – 28 oC |
|
Uvaferm BDX | + | o | + | o (20 – 30 mg/L) |
? | + (0,20 g/L H2SO4) |
++ 16% |
+ 18 – 30 oC |
Uvaferm CEG | + | o | + | + | + | ++ 16% |
+ 8 – 22 oC |
|
Uvaferm NEM | + | — | + | +/o (60 – 170 ppm) |
+ | + | ++ 16% |
+ 16 – 32 oC |
Uvaferm SLO | + | o | o (60 – 170 ppm) |
o | o | ++ 16% |
+ 17 – 34 oC |
|
Wyeast 4267 Bordeaux | – | o | + | ++ | ? | + 14% |
++ 15 – 32 oC |
Voetnoten:
- indien uitgedrukt in cijfers, dan is in de kolom "productie vluchtige zuren" het zuuregehalte weergegeven als equivalent van zwavelzuur.
- bij het temperatuurbereik is het optimale temperatuurbereik opgegeven, terwijl een aantal gisten al met hun werking beginnen bij iets lagere temperaturen. Nb. temperaturen boven de 35 graden zijn meestal dodelijk voor een gist.
Uitleg schaalbereik:
++ | 25-20 oC | – | 10-5 oC | |
+ | 20-15 oC | — | <5 oC | |
o | 15-10 oC |
Speciale gisten
Koude gisten
De zogenaamde ‘koude’ gisten zijn gistsoorten die speciaal zijn geselecterd op hun vermogen om bij relatief lage temperaturen de vergisting tot een goed einde te brengen, dat wil zeggen de most droog kunnen vergisten zonder door stress veroorzaakte foute geuren in de wijn. Koude gisten kunnen al vergisten vanaf temperaturen van 8 à 10 graden Celcius.
- Anchor NT 50
- Anchor NT 116
- Bioferm Aromatic
- Bioferm Cool
- Bioferm Killer
- Bioferm Rouge
- DSM Fermirouge
- Enoferm Simi White
- Lalvin S6U
- Oenoferm Freddo
- Oenoferm Riesling
- Siha 7
- Uvaferm 228
- Uvaferm CEG
Zuur-afbouwende gisten
Sommige gisten zijn in staat om tijdens de gisting een deel van het aanwezige appelzuur af te bouwen tot alcohol en koolzuur. De mate waarmee het zuur vermindert is afhankelijk van de gistingstemperatuur.
Revisie: BVH, 21-05-2013