Onzuiverheden

Home » Kenniscentrum » Vinificatie » Hygiëne » Onzuiverheden

Soorten onzuiverheden, reinigen en ontsmetten

  • vuil : olie, vet, neerslagen (zoals zouten), stof, aarde, zetmeel, eiwitten, suikers
  • micro-organismen : bacteriën, gisten, schimmels

Vuil kan ook zichtbaar of onzichtbaar voorkomen. Zichtbaar vuil is duidelijk aanwezig. Onzichtbaar vuil kan verborgen zitten in scheurtjes, barstjes, poriën, spleten, naden en hoeken. Vooral micro-organismen kunnen hier een zeer vervelende rol spelen en indien niet doeltreffend behandeld kunnen ze later wijnziekten veroorzaken. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.
We dienen onderscheid te maken tussen reinigende behandelingen en ontsmettende behandelingen. Reinigende behandelingen komen vóór de ontsmettende. Ontsmettende behandelingen zijn of chemisch of fysisch van aard. In ieder geval heeft ontsmetten alleen zin ná een afdoende reiniging.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00