pH in de wijngaard

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Bodem en bemesting » pH in de wijngaard

pH in de wijngaard

Inleiding

Op lichte gronden dient de pH tussen 6.0 en 6.5 te zijn, bij zware gronden tussen 6,8 en 7,2.

Meting pH

Praktijk bij "De Edelhof":
De pH in de wijngaard is eenvoudig te meten met een pH meetsetje (calciumtest) van ECO-STYLE.
Het pakketje kost maar een paar euro en is te koop bij Boeren Bond winkels.

Uit te voeren stappen:

  1. Neem op 20 cm diepte wat grond,
  2. Het bijgeleverde buisje vullen met de grond tot 10 mm,
  3. Voeg hieraan 25 mm gedestileerd water toe,
  4. Bijgeleverde pil toevoegen,
  5. 1 minuut schudden,
  6. 3 minuten laten staan. 

Aan de hand van de kleur van de vloeistof is de pH te bepalen.
Simpel en snel!

Praktijk bij "De Steenen Beer":
Hoe pH te meten? Bemonsteren tussen de 0-20 cm diep, een aantal monsters mengen en vervolgens 20 ml grond in een maatbeker doen en daaraan 100 ml gedestileerd water toevoegen. Gedurende 6 uur regelmatig roeren en met je pH-meter de zuurgraad bepalen (ook weer bij voortdurend roeren).

Ervaring in de wijngaard "De Steenen Beer"

De pH waarde kan over de jaren varieren.

Voorbeeld de Steenen Beer
Jaar pH Ca/Mg
2004 6,8  
2005 6,9  
2006 6,7  
2007 7,0 5,99 : 1
2008  7,0 5,65 : 1
2009 7,0 5,82 : 1
2010 6,9 6,03 : 1

De hoeveelheid aanwezige Calcium en Magnesium zijn van invloed op de pH. Het magnesium is in 2007 omhoog gegaan van 10 –> 12,72 . Calcium is gedaald van 77 naar 76. Toch is de pH gestegen (van 6,7 naar 7).
De optimale verhouding is: Calcium/ Magnesium 68:12 = 5,67 : 1. Deze verhouding was bij de Steenen Beer 7,16 : 1 en is in 2007 afgenomen tot 5,99 : 1. Ondanks dat de pH gestegen is is de situatie toch verbeterd, omdat de verhouding Ca/Mg verbeterd is.

Alle monsters worden elk jaar in november genomen, als de planten in volstrekte rust zijn.

Een grondonderzoek kan bijv. worden uitgevoerd bij SoilTech Solutions (Biezenmortel)

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00