pH in de wijngaard
Inleiding
Op lichte gronden dient de pH tussen 6.0 en 6.5 te zijn, bij zware gronden tussen 6,8 en 7,2.
Meting pH
Praktijk bij "De Edelhof":
De pH in de wijngaard is eenvoudig te meten met een pH meetsetje (calciumtest) van ECO-STYLE.
Het pakketje kost maar een paar euro en is te koop bij Boeren Bond winkels.
Uit te voeren stappen:
- Neem op 20 cm diepte wat grond,
- Het bijgeleverde buisje vullen met de grond tot 10 mm,
- Voeg hieraan 25 mm gedestileerd water toe,
- Bijgeleverde pil toevoegen,
- 1 minuut schudden,
- 3 minuten laten staan.
Aan de hand van de kleur van de vloeistof is de pH te bepalen.
Simpel en snel!
Praktijk bij "De Steenen Beer":
Hoe pH te meten? Bemonsteren tussen de 0-20 cm diep, een aantal monsters mengen en vervolgens 20 ml grond in een maatbeker doen en daaraan 100 ml gedestileerd water toevoegen. Gedurende 6 uur regelmatig roeren en met je pH-meter de zuurgraad bepalen (ook weer bij voortdurend roeren).
Ervaring in de wijngaard "De Steenen Beer"
De pH waarde kan over de jaren varieren.
Jaar | pH | Ca/Mg |
2004 | 6,8 | |
2005 | 6,9 | |
2006 | 6,7 | |
2007 | 7,0 | 5,99 : 1 |
2008 | 7,0 | 5,65 : 1 |
2009 | 7,0 | 5,82 : 1 |
2010 | 6,9 | 6,03 : 1 |
De hoeveelheid aanwezige Calcium en Magnesium zijn van invloed op de pH. Het magnesium is in 2007 omhoog gegaan van 10 –> 12,72 . Calcium is gedaald van 77 naar 76. Toch is de pH gestegen (van 6,7 naar 7).
De optimale verhouding is: Calcium/ Magnesium 68:12 = 5,67 : 1. Deze verhouding was bij de Steenen Beer 7,16 : 1 en is in 2007 afgenomen tot 5,99 : 1. Ondanks dat de pH gestegen is is de situatie toch verbeterd, omdat de verhouding Ca/Mg verbeterd is.
Alle monsters worden elk jaar in november genomen, als de planten in volstrekte rust zijn.
Een grondonderzoek kan bijv. worden uitgevoerd bij SoilTech Solutions (Biezenmortel)