Nat voorjaar

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Gewasbescherming » Nat voorjaar

Waar op te letten bij een nat en koud voorjaar

Situatie

In het weekeinde van 25/26 mei bereikten de vroegste variëteiten het stadium BBCH 16-17 of 6 tot 7 ontvouwde bladeren en BBCH 51, de bloeiwijzen of bloemtrossen zijn zichtbaar.
De andere variëteiten bereikten het stadium BBCH 13-15 of 3 tot 5 ontvouwde bladeren en de eerste bloemtros is zichtbaar. 

Omdat mei 2013, de maand waarin onze stokken, relatief laat, gingen uitlopen, ongewoon koud en nat is geweest, moeten we extra alert zijn op de gezondheid van onze druivenstokken. Hieronder volgen een aantal adviezen.

Gebreksziekten

Symptomen

Doordat het behalve nat, ook zo’n 5 tot 8 graden te koud is voor de tijd van het jaar, kunnen de wortels van de uitlopende druiven moeilijker voedingsstoffen opnemen uit de grond. Dit geldt met name voor de sporenelementen. Het gevolg is dat de voorraden opgeslagen in de stok tijdens de voorgaande zomer, uitgeput raken en er gebreksziekten kunnen optreden.

De voedingstekorten uiten zich op dit moment waarschijnlijk het eerste via bladverkleuring door magnesium- en ijzer-tekorten.

Druivenblad met ijzertekort (Chlorose) Normaal, gezond druivenblad
Druivenblad van de Solaris met verkleuring door  ijzertekort (ijzer chlorose). Normaal, gezond blad.

Maatregelen

Om dit te voorkomen/verhelpen wordt daarom aangeraden om nu via bladbemesting bij te mesten. Een voorbeeld is het geven van een magnesiumgift met MagLife, dat bij de huidige kou wel wordt opgenomen. Chlorose kan men behandelen met een ijzerhoudende bladvoeding.

Nb. Bemesten via de grond werkt niet omdat het nog steeds te koud is en als de voedingsstoffen worden opgenomen, deze maar langzaam voor de plant beschikbaar komen.

Schimmelziekten

Peronospora (valse meeldauw, "Downy Mildew")

De aanhoudende regen van de voorbije dagen zorgde voor een langdurige verzadiging van de bodemoppervlakte. Hierdoor konden de wintersporen van valse meeldauw tot rijping komen en infecties veroorzaken.

In Duitsland zijn tijdens het Pinksterweekeinde (19/20 mei) de eerste primaire infecties gesignaleerd.

Symptomen

"Olievlekken" op de bovenkant van het druivenblad (zie linker foto, het linkse blad).

Maatregelen

Door de neerslaghoeveelheid, meer dan 20 tot 60 liter water/m2 op een week tijd of meer dan 20 L/m2 op een dag tijd, is de eerder toegepaste bescherming of een gebruikt fungicide afgespoeld. Ondertussen zijn de bloemtrossen ook zichtbaar en vragen deze om beschermd te worden. Hierdoor zijn nieuwe maatregelen noodzakelijk.

Bespuiting tegen valse meeldauw kan plaatsvinden met magnesiumfosfiet (of kaliumfosfiet), wat zowel preventief als curatief werkt. Dosering: 10ml/L.
Nb. kaliumfosfiet en spuitzwavel zijn mengbaar en kunnen gelijktijdig worden toegepast.
Nb. bij gebruik van kaliumfosfiet is het aan te bevelen om ook bitterzout toe te voegen, omdat een extra dosis kalium ook een extra dosis magnesium vereist, omdat deze twee stoffen niet alleen in voldoende mate (abolute hoeveelheid), maar ook in een relatieve mate (in verhouding met elkaar) aanwezig moeten zijn!

Oidium (echte meeldauw, witziekte, "Powdery Mildew")

Door de dagelijkse neerslag zijn er niet direct infecties, behalve in de percelen met aantasting vorig jaar. Deze is terug te vinden als onregelmatige bruine vlekken op het hout van vorig jaar.

Symptomen

Witte "dons"-achtige vlekken op de bovenkant van het druivenblad (zie linker foto, het rechtse blad).

Maatregelen

Directe bespuiting met spuitzwavel (6g/L) en waterglas (1ml/L).
Nb. kaliumfosfiet en spuitzwavel zijn mengbaar en kunnen gelijktijdig worden toegepast.

Overige maatregelen

Het wordt bij risico van late nachtvorst en om de lucht wijngaard zo droog mogelijk te houden, aanbevolen om de onderbegroeing kort te houden door te maaien, of beter, te walsen.

Controleer verder regelmatig onze wijnbouwkalender voor passende maatregelen en de te gebruiken hoeveelheden.

 

Revisiedatum: 26 mei 2013, BvH.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00