Invloed van snoei op kwaliteit

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Artikelen Wijnbouw » Invloed van snoei op kwaliteit

Drie Kwaliteiten wijn van de Pinot Gris

Inleiding

Dit artikel beschrijft welke Mehraufwand en extra kosten nodig zijn voor de bereiding van een basis-, “classic”- en premium niveau1) wijn van de Pinot Gris op één wijndomein. Hierbij wordt ingegaan op de volgende deelvragen:

  • is kwaliteit te plannen?
  • welke verkoopsprijs is nodig om de extra inspanning voor een “classic”- en premium niveau wijn terug te verdienen?
  • Hoe beïnvloeden de maatregelen in de wijngaard de opbrengst en het mostgewicht?

Definitie van de gewenste wijn

  • Basic: de drinkwijn. Dit is een eenvoudige, lichte fruitige wijn met gemiddeld alcohol.
  • Classic: de menuwijn. De meerwaarde van deze wijn zit in een duidelijk soortspecifiek karakter, een voller mondgevoel en een aanhoudende afdronk.
  • Premium: de topkwaliteit. Een wijn met uitgesproken, rijpe aroma’s en een vol mondgevoel, gebaseerd op een gerichte werkwijze in de wijngaard en de wijnkelder.

Werkwijze in de wijngaard

In de wijngaard is de werkwijze voor alle drie de soorten wijn gericht op kwaliteit. Het verschil zit in aanvullende kwaliteitsverhogende maatregelen, gericht op opbrengst en gezondheid (zie tabel 1). Een voorbeeld is het verminderde aantal ogen per scheut, en gerelateerder lagere opbrengst, voor de hogere kwaliteit wijn. Daarnaast wordt hier een gerichte bemesting toegepast. Bij de stokken voor de Basic wijn worden halfbogen toegepast, bij de andere twee kwaliteiten vlakbogen waardoor op een scheut één tot twee extra bladeren passen tot de bovenste draad. Bovedien resulteren vlakbogen in een gelijkmatiger groei van de scheuten en een maximalisatie van hun onderlinge afstand, waardoor de loofwand minder dicht is en de druiven sneller kunnen opdrogen. Tenslotte hoeven door de compacte druivenzone minder bladeren te worden verwijderd om de druivenzone luchtig te houden en uit de schaduw te halen. Gedeeltelijke ontbladering van de druivenzone wordt gezien als een belangrijk onderdeel van het kwaliteitsmanagement2). Hierbij wordt aangegeven dat het verhoogde risico op hagelschade aanwezig is, maar niet moet worden overschat.
Bij de “Basic” stokken werd minder aandacht besteed aan het verwijderen van overbodige scheuten, zoals bij de kop van de stam en dubbel uitgelopen of slecht groeiende scheuten. Deze werden bij de andere twee percelen wel verwijderd.

Tabel 1. Werkwijze in de wijngaard

  Basic (controle) Classic Premium
snoei max. 7 ogen/m2 max. 6 ogen/m2 max. 5 ogen/m2
uitbuigen halfbogen vlakbogen vlakbogen
uitbreken dubbele/ slecht groeiende scheuten dubbele/ slecht groeiende scheuten
ontbladeren tijdens de bloei tijdens de bloei
gewasbescherming Gibb 3 Gibb 3
trossen halveren voor sluiting van de trossen
gewasbescherming tegen botrytis voor sluiting van de trossen
scheuten verwijderen ja ja ja
oogst machinaal machinaal met de hand/ machinaal  

 

De behandeling met Giberine (Gibb 3) resulteerde in een kunstmatige misbloei en daardoor in meer open trossen, een afname van de opbrengst met 10 tot 15% en een hoger mostgewicht. De luchtiger trossen zijn daarnaast minder gevoelig voor schimmelziekten, wat bij onbehandelde druiven een risico is door de compacte trossen van de Pinot-soorten.

Bij de stokken voor de premium wijn werd ook nog een halvering van de trossen toegepast. Uitdunnen van de trossen, zoals bij de Dornfelder, is door de compacte vorm van de trossen geen optie. Dit heeft opnieuw een opbrengst vermindering, maar ook een kwaliteitsverhoging en verbetering van de gezondheid van de druiven tot gevolg, waardoor ook bij slechter weer een latere oogst en langere rijping mogelijk wordt.

Voetnoten

  1. Dit wijkt af van de de termen Classic (basiswijnen) en Selection (premium wijnen) die de Duitse wijnindustrie heeft afgesproken voor harmonieuze droge wijnen.
  2. Zie VAW-magazine xxx, 200x voor een artikel over ontbladering van de druivenzone.

Bron

Das Deutsche Weinmagazin, 20/4 (oktober 2008).

Vertaling

Bart van Hest, De Wijnbouwers der Lage Landen

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00