Lalvin 71B

Home » Kenniscentrum » Vinificatie » Gistsoorten » Lalvin 71B

Lalvin 71B

Soort Saccharomyces cerevisiae cerevisiae
Wijn wit, rosé, rood
Algemene beschrijving

Voor wijnen met primeurkarakter, ontwikkeld uitzonderlijke aroma’s die aanwezig blijven. Geeft een uitgesproken fruitige wijn. Verbruikt naar verluidt 3 gram appelzuur per liter. Hierdoor is deze gist uitermate geschikt om een sap met te veel zuur te vergisten.

Zeer geschikt voor: Rondo, Müller-Thurgau, Riesling, Elbling, Kerner, Silvaner, Scheurebe, Trollinger, Blauer Portugieser, Dornfelder.

Zorgt voor lichte, kruidige, fluwelen, primeurachtige wijn en ontwikkelt extra aroma’s; bouwt tijdens de gisting tot 30 % van het aanwezige appelzuur af, afhankelijk van de gistingstemperatuur, tot alcohol en koolzuur.

Killer nee
Temperatuurbereik 15 – 30 oC; optimaal 18 – 25 oC (wit), 22 – 28 oC (rood)
Voedingsbehoefte laag tot gemiddeld; vitamine B toevoegen
Alcoholtolerantie tot 14 %.
Eigenschappen
  • gemiddelde gevoeligheid voor sulfiet.
  • hoge vergistingssnelheid
  • gemiddelde schuimproductie
  • geschikt in combinatie met MLF
Ongewenste nevenproducten
  • zeer lage H2S productie ( <60 ppm )
  • lage SO2 productie
  • gemiddelde productie van vluchtige zuren
Overige nevenproducten
  • hoge glycerine productie
  • productie van esters 
Dosering  20-40g/hL 
Bewaren  Koel en droog bewaren. Maximaal 1 jaar.

Revisiedatum: 26-08-2012
 


Ervaring met deze gist op De Achthoeven (2008):

 

Lalvin 71B
soort druif(druiven) Rondo (De Achthoeven, 2008)
motivatie voor keuze van de gist Door een vroege oogst was de zuurgraad van mijn most hoog (10,3 g/l). Omdat ik deze eerste vinificatie niet wilde ontzuren met kalk/dubbel-zout methode heb ik gekozen voor deze gistsoort die volgens de beschrijving resulteert in een (appel)zuurafbouw van 3 g/l.
(voorlopige) resultaten De zuurafbouw was boven verwachting. Na de alcoholische gisting, gevolgd door een malolactische gisting, restte een zuur van 4,0g/l (3,4 g/l gemeten m.b.v. een pH-meter).
Dit lage zuur was onverwacht, omdat zowel 71B en de malolactische gisting het appelzuur afbouwen: was hier zo’n 6g/l van aanwezig of ‘eet’ 71b ook druivezuur? Alternatieve verklaring: het extra appelzuur kwam van het appelsap dat is gebruikt voor de giststarter.
Het lage zuur is gecorrigeerd met ongeveer 0,75 g/l wijnsteenzuur.

Het soortelijk gewicht gemeten met een ‘kleine’ densiteitsmeter kwam op 995 (en herhalingsmeting kwam op 998).

Tijdens de proeverij van 20 dec. 2008 was de algemene indruk van aroma’s positief: . Ook de mond werd evenwichtig en goed bevonden.

opstart(problemen), gistingsduur, temperatuur, andere omstandigheden. Aanmaak van een giststarter o.b.v. 1 liter appelsap. Hiervan is 0,4 liter gebruikt voor pm. 12 liter Rondo. De aanmaak van de giststarter en start van de gisting verliepen soepel. De gistingsduur was 9 dagen, bij een gemiddelde temperatuur van 21 graden. Gistvoeding is toegevoegd o.b.v. het schema van de Wijnbouwers der Lage Landen (waarbij de 2e toevoeging een dag later plaats vond door een fout in het werkblad).
Overige Deze ‘witte wijn gist’ blijkt het ook goed te doen bij de fruitige Rondo.

 

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00