Lalvin 71B
Soort | Saccharomyces cerevisiae cerevisiae |
Wijn | wit, rosé, rood |
Algemene beschrijving |
Voor wijnen met primeurkarakter, ontwikkeld uitzonderlijke aroma’s die aanwezig blijven. Geeft een uitgesproken fruitige wijn. Verbruikt naar verluidt 3 gram appelzuur per liter. Hierdoor is deze gist uitermate geschikt om een sap met te veel zuur te vergisten. Zeer geschikt voor: Rondo, Müller-Thurgau, Riesling, Elbling, Kerner, Silvaner, Scheurebe, Trollinger, Blauer Portugieser, Dornfelder. Zorgt voor lichte, kruidige, fluwelen, primeurachtige wijn en ontwikkelt extra aroma’s; bouwt tijdens de gisting tot 30 % van het aanwezige appelzuur af, afhankelijk van de gistingstemperatuur, tot alcohol en koolzuur. |
Killer | nee |
Temperatuurbereik | 15 – 30 oC; optimaal 18 – 25 oC (wit), 22 – 28 oC (rood) |
Voedingsbehoefte | laag tot gemiddeld; vitamine B toevoegen |
Alcoholtolerantie | tot 14 %. |
Eigenschappen |
|
Ongewenste nevenproducten |
|
Overige nevenproducten |
|
Dosering | 20-40g/hL |
Bewaren | Koel en droog bewaren. Maximaal 1 jaar. |
Revisiedatum: 26-08-2012
Ervaring met deze gist op De Achthoeven (2008):
soort druif(druiven) | Rondo (De Achthoeven, 2008) |
motivatie voor keuze van de gist | Door een vroege oogst was de zuurgraad van mijn most hoog (10,3 g/l). Omdat ik deze eerste vinificatie niet wilde ontzuren met kalk/dubbel-zout methode heb ik gekozen voor deze gistsoort die volgens de beschrijving resulteert in een (appel)zuurafbouw van 3 g/l. |
(voorlopige) resultaten | De zuurafbouw was boven verwachting. Na de alcoholische gisting, gevolgd door een malolactische gisting, restte een zuur van 4,0g/l (3,4 g/l gemeten m.b.v. een pH-meter). Dit lage zuur was onverwacht, omdat zowel 71B en de malolactische gisting het appelzuur afbouwen: was hier zo’n 6g/l van aanwezig of ‘eet’ 71b ook druivezuur? Alternatieve verklaring: het extra appelzuur kwam van het appelsap dat is gebruikt voor de giststarter. Het lage zuur is gecorrigeerd met ongeveer 0,75 g/l wijnsteenzuur. Het soortelijk gewicht gemeten met een ‘kleine’ densiteitsmeter kwam op 995 (en herhalingsmeting kwam op 998). Tijdens de proeverij van 20 dec. 2008 was de algemene indruk van aroma’s positief: . Ook de mond werd evenwichtig en goed bevonden. |
opstart(problemen), gistingsduur, temperatuur, andere omstandigheden. | Aanmaak van een giststarter o.b.v. 1 liter appelsap. Hiervan is 0,4 liter gebruikt voor pm. 12 liter Rondo. De aanmaak van de giststarter en start van de gisting verliepen soepel. De gistingsduur was 9 dagen, bij een gemiddelde temperatuur van 21 graden. Gistvoeding is toegevoegd o.b.v. het schema van de Wijnbouwers der Lage Landen (waarbij de 2e toevoeging een dag later plaats vond door een fout in het werkblad). |
Overige | Deze ‘witte wijn gist’ blijkt het ook goed te doen bij de fruitige Rondo. |