Resultaten monitoringsprogramma Japanse fruitvlieg

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Gewasbescherming » Resultaten monitoringsprogramma Japanse fruitvlieg

Resultaten monitoringsprogramma Japanse fruitvlieg

Deze pagina geeft de resultaten weer die wij vanuit de deelnemers van het "Monitoringsprogramma van de Japanse fruitvlieg (Drosophila suzukii)" hebben ontvangen. Status midden augustus 2016.

Legenda:
De waarnemingen worden weergegeven door blauwe en rode markeringen, die respectievelijk af- en aanwezigheid van de suzuki-fruitvlieg weergeven. 

Door met de muis op de markeringen te klikken wordt de locatie van de waarnemer en het aantal waargenomen (mannelijke) fruitvliegjes getoond.

De waarnemingen worden per waarnemingsperiode getoond. Het betreft dus geen cumulatief totaal. Via de keuzelijst kunnen de waarnemingen voor eerdere periodes worden geselecteerd.

Data:
De bolletjes betreffen waarnemingen van het suzuki-meldpunt, de vlaggetjes waarnemingen van PC Fruit (BE).
Waarnemingen zijn aan te melden door het logboek in te vullen en te sturen naar het Suzukii meldpunt: sjansc@planet.nl.

Visualisatie:
Bart van Hest

Toelichting bij waarnemingen

Toelichting 8 augustus
Bij 8 van de 20 wijngaarden zijn de eerste suzukii’s gevangen (voor tweede helft juli waren de aantallen 7 van de 15 wijngaarden).
Wat betreft maatregelen zien we ontbladeren en gebruik van orthokiezelzuur om celwand te verstevigen.

Op dit moment is de ontwikkeling 4 tot 11 dagen later dan in 2014, en tussen 0 en 9 eerder dan in 2015

Er zijn voor de eileg van de overwinterende vrouwtjes sinds haar eerste eileg 0 tot 4 droogte dagen en 0 tot 1 warmte dag (65% of minder relatieve vochtigheid / 32 of meer graden), in 2015 waren dat er tot nu 17 (dagen zonder eileg die populatie uitbreiding verminderen), ook waren er tot dit moment in 2015 vier warmte dagen (32 celcius of meer). Voor Zuid Limburg komen we dichter bij 2014 (2014 was nu nog 4 dagen eerder, vergeleken met NL gemiddelden in 2014).

Dit betekent:
Gemiddeld 5 dagen vroegere ontwikkeling dan het gemiddelde in 2015, met een belangrijk verschil in gemiddelde droogte en warmte dagen (nu 2 en 1 versus gemiddeld in 2015 17 en 4) => betekent op dit moment een iets eerdere en grotere populatie dan in 2015 (in Zuid Limburg 9 dagen eerder dan in 2015, in Marknesse gelijk aan 2015, beiden met een verschil in droogte en warmte dagen).

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00