Regelgeving rond sulfiet
De maximaal toegestane hoeveelheden sulfiet zijn geregeld in de Europese Uitvoeringsverordening 606/2009 (oenologische procedés voor gangbare wijn) en 203/2012 (biologische wijn).
De hoeveelheden die genoemd worden in deze verordeningen betreffen het totaal sulfiet (= vrij sulfiet + los gebonden sulfiet + vast gebonden sulfiet). De hoeveelheden voor stille wijn, parelwijn en gearomatiseerde wijn komen neer op de volgende maximale hoeveelheden in mg/L totaal sulfiet.
Suikergehalte | Gangbaar | Biologisch | |
Rood | < 2 g/L | 100 | |
Rood | ≤ 5 g/L | 150 | |
Rood | 2-5 g/L | 120 | |
Rood | > 5 g/L | 200 | 170 |
Wit | < 2 g/L | 100 | |
Wit | ≤ 5 g/L | 200 | |
Wit | 2-5 g/L | 120 | |
Wit | > 5 g/L | 250 | 170 |
Zoals te zien gelden voor biologische wijnen aanzienlijk strengere regels dan voor gangbare wijnen. Met name kunnen de toegestane maxima gaan knellen bij biologische rode wijn. Daarover schreef Ed Montforts een bijdrage die u in het rechtermenu vindt onder Biologische wijn.
Werkgroep Vinificatie [SZ]
Laatste revisie 5 december 2014