Sihaferm Pure Nature
Soort | Saccharomyces cerevisiae + wilde (niet Saccharomyces) gist |
Wijn | wit |
Algemene beschrijving |
"Spontane" vergisting, maar wel onder controle! De eerste aanzet van de gisting gebeurt door de “wilde” gist ‘Nature’ waardoor de typische kenmerken van de gebruikte druivensoort worden versterkt en veel meer aroma’s vrijkomen. Deze gist Als na ongeveer 3 dagen de suiker met 15 Oechslegraden is vergist wordt de cultuurgist ‘Pure’ ingezet die zorgt dat de most verder volledig uit gist. Ook deze gist met Lalvin Go-Ferm hydreren. Na toevoegen van de cultuurgist ‘Pure’ ook gistvoeding geven. Geschikt voor Johanniter, Solaris, Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Silvaner, Müller-Thurgau. |
Killer | nee |
Temperatuurbereik | 15 – 22 oCelcius, optimaal18 – 22 oCelcius |
Voedingsbehoefte | niet opgegeven door de fabrikant: voorlopig uitgaan van gemiddelde voedingsbehoefte. |
Alcoholtolerantie | tot 13% |
Eigenschappen |
|
Ongewenste nevenproducten | geringe vorming van nevenproducten, zoals acetaldehyde, pyrodruivenzuur, H2S of vluchtige zuren, tijdens de gisting. |
Overige nevenproducten |
|
Dosering | 20g / 100L (normale omstandigheden), 30 – 40g / 100L (moeilijke omstandigheden) |
Bewaren | Koel en droog bewaren. Bij een temperatuur van 4 – 10 oC in gesloten originele verpakking tot 3 jaar houdbaar. Opmaken nadat de verpakking is geopend. |
Afhankelijk van de kwaliteit van de druiven kan derhalve een bewuste keuze gemaakt worden voor deze of een andere gist.
Werkmethode: Oechslegraad van uw most meten en noteren. Benodigde Lalvin Go-Ferm oplossen in water van 35 graden Celsius ( zie ook gebruiksaanwijzing Go-Ferm ) ; bij 30 graden 10 gram wilde gist “Sihaferm Nature” ( per 50 liter most ) opstrooien; 15 minuten laten rusten. Dan 15 minuten regelmatig goed omroeren tot de gist helemaal is gehydreerd. Vervolgens onder goed roeren een hoeveelheid most toevoegen. Dan wachten tot de temperatuur van de starter gelijk is aan de temperatuur van de most; dan de starter toevoegen aan de totale hoeveelheid most. Als vergistingstemperatuur moet u minimaal 15 en maximaal 20 graden aanhouden. Nu regelmatig ( dagelijks?) het mostgewicht controleren. Zodra het mostgewicht met ongeveer 15 Oechsle is afgenomen, de reingist “Sihaferm Pure” hydreren met Lalvin Go-Ferm, zoals hierboven beschreven, en toevoegen.
Groot voordeel is dat de van nature op onze druiven voorkomende wilde gisten en Siha Nature elkaar versterken en dat zo het natuurlijk potentieel van onze eigen druiven volledig wordt benut, waarbij de typische kenmerken van de druif worden versterkt en veel meer aroma’s vrijkomen. De na-enting met Sihaferm Pure garandeert een voortvarende en volledige vergisting. De beide gisten moeten ná elkaar worden gebruikt, en mogen niet worden gemengd.
De beide gisten worden verpakt op de bekende wijze: vacuüm en dubbel geseald. Prijs per gist blijft gelijk, maar omdat u twee gisten ontvangt is de prijs natuurlijk dubbel. Maar: dubbel en dwars de kosten waard! Dit wordt de sensatie op de jongewijnen-proeverij komende december.
Uitleg m.b.t. de maximale hoeveelheid sulfiet voorafgaand aan de gisting:
om maximaal 10 mg vrij sulfiet per liter te verkrijgen mogen we 0,4 gram KDS per 10 liter most toevoegen. We weten uit ervaring dat 100 kg Johanitter 90 liter pulp en uiteindelijk 58 liter most voor vergisting oplevert. In die 58 liter mag dus 5,8 X 0,4 gram KDS = 2,32 gram KDS. Per 10 kg druiven of 9 liter pulp mogen we dus max 0,232 gram KDS toevoegen. Dat is bijna de helft van wat we normaal toevoegen.
Revisiedatum: 29-08-2012
Ervaringen