Anchor Exotics SPH (laboratoriumnaam PR7)
Soort | hybride gist, gebaseerd op Saccharomyces cerevisiae en Saccharomyces paradoxus, geproduceerd door Anchor Yeast (ZA). |
Wijn | wit/rosé en rood |
Algemene beschrijving | Anchor produceert PR7 sinds 2007 in Kaapstad. In 2008 werden voor het eerst proefvergistingen uitgevoerd op 34 wijnmakerijen in Zuid-Afrika met PR7. Daarbij werden de volgende druivensoorten betrokken: Sauvingnon blanc, Chenin blanc, Chardonnay, Sémillon, Colombard, Hanepoot, Pinotage, Cabernet Sauvingnon, Shiraz en Merlot.
Volgens opgave van de fabrikant is deze gist zeer geschikt voor barriquegisting en het verkrijgen van volle, aromatische rode wijnen omdat deze gist langzamer vergist dan vergelijkbare gisten. Bij witte wijnen ontstaan complexe aroma’s door het brede spectrum aan thiolen dat deze gist produceert. |
Killer | ja |
Temperatuurbereik | Temperatuurbereik van 15 tot 28 graden Celcius. Bijvoorkeur koel vergisten. |
Voedingsbehoefte | Lage voedingbehoefte |
Alcoholtolerantie | tot 15% |
Eigenschappen. |
|
Ongewenste nevenproducten | Geen ongewenste nevenproducten,
|
Overige nevenproducten |
|
Dosering | 30 g/HL |
Bewaren | Koel en droog bewaren. Maximaal 1 jaar. |
Revisiedatum: 26-08-2012
Ervaringen
De Achthoeven (2010)
De eerste ervaringen met deze gist op De Achthoeven met Rondo, Regent en een mengeling van witte druiven zijn positief. De gist doet wat hij beloofd en produceert zelfs in het mindere jaar 2010 redelijk volle wijnen. De vergisting verloopt iets minder snel dan bij de referentiegisten (Lalvin 71B en Lalvin 2323), maar bij ongeveer 20 graden was het verschil niet groot.
Een opvallend kenmerk van PR7: deze gist geeft na afloop van de alcoholische gisting meer en vaster sediment. Bij de tweede heveling blijkt het sediment opnieuw vaster te zijn, maar is nu een kleinere hoeveelheid dan bij de referentiegisten.
Nu ruim een half jaar later, kunnen de ervaringen worden bijgewerkt. De kwaliteit van de witte wijn is zeer goed; aromatisch en vol. De lichte rode wijn, gemaakt van de Regent, is ook geslaagd te noemen.
Maar deze gist lijkt niet geschikt voor volle en zware rode wijnen. Vergeleken met de Rondo vergist met Lalvin 71B, is de Rondo vergist met PR7 dunner en te fruitig (snoepjeswijn). Een correctie met eiksnippers lijkt deze wijn nog te verbeteren (doordat het eikenaroma de overdreven fruitaroma’s onderdrukt…).
Op basis van deze resultaten lijkt deze gist uitstekend geschikt voor witte wijnen en meer geschikt voor rose en lichte rode wijnen, dan voor zware rode wijnen.