Anchor Exotics SPH

Home » Kenniscentrum » Vinificatie » Gistsoorten » Anchor Exotics SPH

Anchor Exotics SPH (laboratoriumnaam PR7)

Soort hybride gist, gebaseerd op Saccharomyces cerevisiae en Saccharomyces paradoxus, geproduceerd door Anchor Yeast (ZA).  
Wijn wit/rosé en rood
Algemene beschrijving Anchor produceert PR7 sinds 2007 in Kaapstad. In 2008 werden voor het eerst proefvergistingen uitgevoerd op 34 wijnmakerijen in Zuid-Afrika met PR7. Daarbij werden de volgende druivensoorten betrokken: Sauvingnon blanc, Chenin blanc, Chardonnay, Sémillon, Colombard, Hanepoot, Pinotage, Cabernet Sauvingnon, Shiraz en Merlot.

Volgens opgave van de fabrikant is deze gist zeer geschikt voor barriquegisting en het verkrijgen van volle, aromatische rode wijnen omdat deze gist langzamer vergist dan vergelijkbare gisten. Bij witte wijnen ontstaan complexe aroma’s door het brede spectrum aan thiolen dat deze gist produceert.

Nb. de WBLL adviseren tegen het gebruik van deze gist bij de vinificatie van rode wijn (zie ervaringen hieronder)
. Overigens heeft Anchor per 2012 een aparte variant van Anchor Exotics SPH voor witte en voor rode wijn.

Killer ja
Temperatuurbereik Temperatuurbereik van 15 tot 28 graden Celcius. Bijvoorkeur koel vergisten.
Voedingsbehoefte Lage voedingbehoefte  
Alcoholtolerantie tot 15%
Eigenschappen.
  • Vormt mooi vast sediment.
  • Zeer geschikt voor barriquegisting (volgens opgave fabrikant).
  • Maakt exotische, zeer complexe wijn.
  • suikertolerant (voor een vlotte start van de vergisting) tot 100 a 110 Oe,
  • weinig schuimvorming.
Ongewenste nevenproducten Geen ongewenste nevenproducten,  

  • vluchtige zuren minder dan 0,4g/L
  • zeer geringe SO2 productie
Overige nevenproducten
  •  Glycerine productie tot 10 g/L
Dosering  30 g/HL
Bewaren  Koel en droog bewaren. Maximaal 1 jaar.

 Revisiedatum: 26-08-2012


Ervaringen

De Achthoeven (2010)

De eerste ervaringen met deze gist op De Achthoeven met Rondo, Regent en een mengeling van witte druiven zijn positief. De gist doet wat hij beloofd en produceert zelfs in het mindere jaar 2010 redelijk volle wijnen. De vergisting verloopt iets minder snel dan bij de referentiegisten (Lalvin 71B en Lalvin 2323), maar bij ongeveer 20 graden was het verschil niet groot.
Een opvallend kenmerk van PR7: deze gist geeft na afloop van de alcoholische gisting meer en vaster sediment. Bij de tweede heveling blijkt het sediment opnieuw vaster te zijn, maar is nu een kleinere hoeveelheid dan bij de referentiegisten.

Nu ruim een half jaar later, kunnen de ervaringen worden bijgewerkt. De kwaliteit van de witte wijn is zeer goed; aromatisch en vol. De lichte rode wijn, gemaakt van de Regent, is ook geslaagd te noemen.
Maar deze gist lijkt niet geschikt voor volle en zware rode wijnen. Vergeleken met de Rondo vergist met Lalvin 71B, is de Rondo vergist met PR7 dunner en te fruitig (snoepjeswijn). Een correctie met eiksnippers lijkt deze wijn nog te verbeteren (doordat het eikenaroma de overdreven fruitaroma’s onderdrukt…).

Op basis van deze resultaten lijkt deze gist uitstekend geschikt voor witte wijnen en meer geschikt voor rose en lichte rode wijnen, dan voor zware rode wijnen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00