Bioferm Aromatic
Soort | Saccharomyces cerevisiae cerevisiae |
Wijn | wit (optioneel ook voor rood) |
Algemene beschrijving |
Geschikt voor aromatische witte wijnen en voor neutrale, lichte rode wijnen. Korrelgist voor het bekomen van wijnen met meer aroma, door de productie van meer esters, aromacomponenten en glycerine dan andere giststammen. Bevordert de appel-/melkzuurgisting (MLF) door een snelle autolyse van de gistcellen op het einde van de vergisting. Is daarom ook ideaal voor de vergisting van fruit/druiven met veel appelzuur. |
Killer | onbekend |
Temperatuurbereik | Ruim temperatuurbereik: 10-30°C. |
Voedingsbehoefte | onbekend |
Alcoholtolerantie | 15% vol. |
Eigenschappen |
|
Ongewenste nevenproducten |
|
Overige nevenproducten |
|
Dosering |
20-30 g/100 L Bevat minstens 50 miljoen actieve gistcellen per gram. Bevat minder dan 10 wilde gisten en minder dan 10 bacterien per 1 miljoen gistcellen. |
Bewaren | Koel en droog bewaren. Bij temperaturen onder 10 graden tot maximaal 48 maanden na productie te bewaren met een goede kwaliteit van de gistcellen. Bij kamertemperatuur verliest men ongeveer 10% actieve gistcellen per jaar. |
Revisiedatum: 10-11-2012
Bron: factsheets toegestuurd via Brouwland (BE).
Lu van Eyndhoven behaalde met deze gist en zijn Phoenix druiven de eerste plaats bij de proeverij van witte wijnen van de Wijnbouwers der Lage Landen in juni 2011.
Lu geeft aan "dat deze gist vooral goede resultaten geeft bij Phoenix, omdat het boeket bij deze druif erg uitgesproken is.".
Drie andere elementen die hij belangrijk vind zijn:
- gebruik van inoxvaten met vlottend deksel;
- een goede voorklaring;
- gebruik van trosnetjes: elke druif in een zakje (geen vliegen,geen wespen,geen vogels,meer oechsle,beter oogstgoed).