Vervangingssnoei

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Groei en Snoei » Vervangingssnoei

Vervangingssnoei

Als de stam te hoog of de kop te oud is geworden, dan kan men de stam verjongen. Om opbrengstverlies te voorkomen, laat men één uitgebogen vruchtscheut staan. Aan de kant van de stam tegenover de vruchtscheut maakt men 10cm onder de onderste draad een één à twee cm (afhankelijk van de dikte van de stam) diepe inkeping met een ijzerzaagje. De sapstroom zal hier worden onderbroken en slapende ogen onder de inkeping zullen uitlopen. Behoudt één of twee van de scheuten als vervanging.

Bij de wintersnoei van het 2e daarop volgende jaar kan de kop worden weggezaagd. Het hoogste punt van de zaagsnede ligt net boven de nieuwe scheut. De afgezaagde kop moet met een wondverzorgingsmiddel worden ingesmeerd om schimmelaantasting te voorkomen.

Een voorbeeld van een correct uitgevoerde vervangingssnoei van de kop, met als doel om de kop te verlagen.

In dit voorbeeld is de vervanging minstens twee jaar terug uitgevoerd.

Een voorbeeld van een incorrect uitgevoerde vervangingssnoei van de volledige stam. Dit wordt bijv. uitgevoerd bij aantasting van de druivenstok door een schimmelziekte zoals ESCA. In dit voorbeeld is de nieuw opgekweekte stam in het volgende voorjaar direct uitgebogen, terwijl deze had moeten worden behandeld als een één-jarige stam.

Nu heeft men opnieuw een probleem gecreeerd voor de vervangingssnoei in het volgende jaar omdat geen vervangingsscheuten aanwezig zijn.

 

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00