Bioferm Rouge

Home » Kenniscentrum » Vinificatie » Gistsoorten » Bioferm Rouge

Bioferm Rouge

Soort Saccharomyces cerevisiae cerevisiae
Wijn rood (eventueel ook wit)
Algemene beschrijving

Korrelgist speciaal geschikt voor de vergisting van rode, aromatische wijnen met een hogere productie van esters en vetzuren.

Veel gebruikt bij wijnen van Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Merlot. Ervaringen bij de Wijnbouwers der Lage Landen leren dat deze gist goed bruikbaar is bij Cabertin en Rondo.
Benadrukt de soortspecifieke aroma’s bij witte wijn (zoals Souvignon blanc, Pinot gris, Riesling of muskaat druiven).

Killer ja (killer factor K2)
Temperatuurbereik 12 – 36°C (zeer ruim temperatuurbereik)
Voedingsbehoefte gemiddeld tot hoog (zie ervaringen hieronder)
Alcoholtolerantie 15 %vol.
Eigenschappen
  • snelle opstart van de vergisting,
  • goede resistentie tegen omstandigheden die de vergisting benadelen,
  • bevat de “killer”-factor om wilde gisten te inhiberen.
  • gemiddelde schuimvorming (toenemend bij hogere temperatuur),
Ongewenste nevenproducten
  • lage tot gemiddelde productie van vluchtige zuren (equivalent van <0,25 g/L zwavelzuur),
  • minimale, bijna geheel ontbrekende, productie van SO2,
  • minimale productie van acetaldehyde,
  • geringe vorming van hogere alcoholen, 
Overige nevenproducten
  • hogere productie van esters en vetzuren bij temperaturen tussen 17 en 22 °C,
Dosering

20 – 30 g / 100 liter.

Bevat minder dan 10 wilde gisten en minder dan 10 bacterien per 1 miljoen gistcellen. Bevat maximaal 5 a 6 procent vocht.

Bewaren Koel en droog bewaren bij ongeveer 10°C. Bij kamertemperatuur verliest men ongeveer 10% actieve gistcellen per jaar.

Revisiedatum: 10-11-2012

Bron: factsheets toegestuurd via Brouwland (BE).


 

Bioferm Rouge
soort druif(druiven) Rondo (Druiventuin Rubinus, 2008)
motivatie voor keuze van de gist Brouwland geeft aan: Korrelgist speciaal geschikt voor de vergisting van rode, aromatische wijnen met een hogere productie van esters en vetzuren.
De toegepaste lange cuvaison (5 weken) kan ten koste kan gaan van primaire fruitaroma´s (jawel, een lange weking heeft ook nadelen). Daarom is een gistsoort nuttig, die aroma´s zoveel mogelijk faciliteert.
Brouwland claimt ook een snelle opstart en de “killer”-factor om wilde gisten te inhiberen. Bij de productspecificaties staan ook een brede temperatuurrange: 12 tot 35 graden en een alcoholtolerantie van 15%.
Dat is prettig bij de kleine schaal waarop Rubinus wordt gemaakt (microvinification, zeggen onze Franse connecties vergoeilijkend), zonder speciale temperatuurbeheersing, of andere middelen om veel bij te sturen.
Resultaten Het alcoholgehalte komt ongeveer uit bij het gewenste/berekende. Omdat Rubinus wordt gevinifieerd tot 12% is niet na te gaan of Bioferm Rouge inderdaad 15% kan scoren.

Restsuiker: Droog, ongeveer 4 gram per liter

De zuurafbouw laat te wensen over en bij Rondo kan dat lastig zijn. Bij oogst is het zuurgehalte meestal 9 gram/liter. Zonder ontzuring kom je na de malo uit op ongeveer 6 à 7. De streefwaarde is 5 gram/L dus al voor de gisting moet een lichte ontzuring plaatsvinden.

Geur en smaak: In orde. De wijn had jong al veel aroma.
Op 21 juli 2010 vond een blinde keuring van Brabantse wijnen plaats. De keurende leden beloonden de inspanningen van de maker met een tweede plaats, de vakjury (registervinoloog) met een eerste. Notities: Vol, mooie balans, aromatisch, kersen, pruimedanten, warm rood fruit, had iets meer tannine mogen hebben.

opstart(problemen), gistingsduur, temperatuur, andere omstandigheden. Geen opstartproblemen. De gist doet het zelfs bij gewoon uitstrooien op de hoed, al wordt dat hier en daar afgeraden.
Gistingsduur ongeveer 10 dagen, geen problemen (H2S, andere off-odors), ook niet met temperatuur (want grote tolerantie).
Voldoende gistvoeding is een must is bij Bioferm Rouge, al was het maar ter preventie van H2S en de daarna op de loer liggende mercaptaangeuren. In 2008 waren er voor het eerst geen problemen na royaal “bijvoeren”.
Overige Alles bij elkaar past Bioferm Rouge bij de omstandigheden van de microvinificatie. Alleen de zuuropbouw laat te wensen over en noopt tot experimenteren met andere gisten.

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00