Bioferm Rouge
Soort | Saccharomyces cerevisiae cerevisiae |
Wijn | rood (eventueel ook wit) |
Algemene beschrijving |
Korrelgist speciaal geschikt voor de vergisting van rode, aromatische wijnen met een hogere productie van esters en vetzuren. Veel gebruikt bij wijnen van Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Merlot. Ervaringen bij de Wijnbouwers der Lage Landen leren dat deze gist goed bruikbaar is bij Cabertin en Rondo. |
Killer | ja (killer factor K2) |
Temperatuurbereik | 12 – 36°C (zeer ruim temperatuurbereik) |
Voedingsbehoefte | gemiddeld tot hoog (zie ervaringen hieronder) |
Alcoholtolerantie | 15 %vol. |
Eigenschappen |
|
Ongewenste nevenproducten |
|
Overige nevenproducten |
|
Dosering |
20 – 30 g / 100 liter. Bevat minder dan 10 wilde gisten en minder dan 10 bacterien per 1 miljoen gistcellen. Bevat maximaal 5 a 6 procent vocht. |
Bewaren | Koel en droog bewaren bij ongeveer 10°C. Bij kamertemperatuur verliest men ongeveer 10% actieve gistcellen per jaar. |
Revisiedatum: 10-11-2012
Bron: factsheets toegestuurd via Brouwland (BE).
soort druif(druiven) | Rondo (Druiventuin Rubinus, 2008) |
motivatie voor keuze van de gist | Brouwland geeft aan: Korrelgist speciaal geschikt voor de vergisting van rode, aromatische wijnen met een hogere productie van esters en vetzuren. De toegepaste lange cuvaison (5 weken) kan ten koste kan gaan van primaire fruitaroma´s (jawel, een lange weking heeft ook nadelen). Daarom is een gistsoort nuttig, die aroma´s zoveel mogelijk faciliteert. Brouwland claimt ook een snelle opstart en de “killer”-factor om wilde gisten te inhiberen. Bij de productspecificaties staan ook een brede temperatuurrange: 12 tot 35 graden en een alcoholtolerantie van 15%. Dat is prettig bij de kleine schaal waarop Rubinus wordt gemaakt (microvinification, zeggen onze Franse connecties vergoeilijkend), zonder speciale temperatuurbeheersing, of andere middelen om veel bij te sturen. |
Resultaten | Het alcoholgehalte komt ongeveer uit bij het gewenste/berekende. Omdat Rubinus wordt gevinifieerd tot 12% is niet na te gaan of Bioferm Rouge inderdaad 15% kan scoren.
Restsuiker: Droog, ongeveer 4 gram per liter De zuurafbouw laat te wensen over en bij Rondo kan dat lastig zijn. Bij oogst is het zuurgehalte meestal 9 gram/liter. Zonder ontzuring kom je na de malo uit op ongeveer 6 à 7. De streefwaarde is 5 gram/L dus al voor de gisting moet een lichte ontzuring plaatsvinden. Geur en smaak: In orde. De wijn had jong al veel aroma. |
opstart(problemen), gistingsduur, temperatuur, andere omstandigheden. | Geen opstartproblemen. De gist doet het zelfs bij gewoon uitstrooien op de hoed, al wordt dat hier en daar afgeraden. Gistingsduur ongeveer 10 dagen, geen problemen (H2S, andere off-odors), ook niet met temperatuur (want grote tolerantie). Voldoende gistvoeding is een must is bij Bioferm Rouge, al was het maar ter preventie van H2S en de daarna op de loer liggende mercaptaangeuren. In 2008 waren er voor het eerst geen problemen na royaal “bijvoeren”. |
Overige | Alles bij elkaar past Bioferm Rouge bij de omstandigheden van de microvinificatie. Alleen de zuuropbouw laat te wensen over en noopt tot experimenteren met andere gisten. |