Voorbereiding van het wijnproeven

Home » Kenniscentrum » Wijnproeven » Hoe wijn te proeven » Voorbereiding van het wijnproeven

Introductie

Aan het begin van de cursus “Wijnproeven en verwoorden” gaf vinoloog Sidon Meekers ons enige aanbevelingen om ons voor te bereiden op het proeven van wijn. Voor enkelen van ons kwamen deze tips al te laat. Dus maak niet dezelfde vergissingen en wees goed voorbereid!

Voorbereidingen voor Wijnproeven

Voorafgaande aan een officiële wijnkeuring bereidt Sidon zich voor door:

  • al twee dagen van de voren geen knoflook en paprika te eten,
  • geen/weinig tandpasta, shampo en zeep te gebruiken. En zeker geen parfum of aftershave!

Verder moet je altijd:

  • dezelfde glazen gebruiken (de geur en smaak worden beïnvloed door de vorm, het volume en de grootte van de opening van het glas. Dit maakt vergelijken moeilijk),
  • de glazen met warm water wassen (zonder zeep),
  • de glazen af drogen met een vaatdoek die is gewassen zonder zeep, wasverzachter, etc.
  • het glas zo ver mogelijk van de opening vasthouden (om beïnvloeding van geuren afkomstig van de hand te voorkomen),
  • voor een goede temperatuur van de wijn zorgen:
    – 10 oC voor witte wijn,
    – 18 oC voor rode wijn,
    – 10 oC voor rose wijn,
  • een volgorde aan houden van droog naar zoet,
  • de wijn inschenken met een straaltje (niet klokkend) om het inbrengen van zuurstof te voorkomen,
  • de neus boven, maar buiten het glas te houden,
  • ruiken en omschrijven in een vaste volgorde (waarin je ook de aroma’s waarneemt: bloesem, groen fruit, rood fruit, kruiden, specerijen, gebrand, hout, dierlijk en voeding),
  • een standaard beoordelings formulier te gebruiken (zie bijvoorbeeld het Wijnkeuringsrapport onder het menu Overig-Publieke Downloads),
  • regelmatig proeven: blijf oefenen en ruik aan alles in je omgeving,
  • en vooral: drinken met maat en met maten!!!

Wijntemperatuur

Het best kunt u uw fles ruim van te voren neerzetten op een plek waarvan u weet dat hij de juiste temperatuur heeft voor de wijn.

Bijvoorbeeld:

  • Frisse witte wijn: 1 dag koelkast + een half uur ernaast
  • Rijpe witte wijn: kelder + een uur koelkast
  • Fruitige rode wijn: kelder + een uur eruit
  • Rijpe rode wijn: 2 dagen rechtop in de bijkeuken.

Wat is de optimale temperatuur om een wijn te serveren? Hier vindt u een aardig hulpmiddel om voor diverse soorten wijn en diverse druivenrassen deze temperatuur te bepalen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00