Zuren (en meten)

Home » Kenniscentrum » Vinificatie » Artikelen vinificatie » Zuren (en meten)

Zuren en zuren meten

Laatste revisie van deze pagina: 13 augustus 2017

 

Op deze pagina vindt u verwijzingen naar artikelen over zuren en het meten van zuren. En u kunt hier bovendien een rekentool downloaden om metingen te registreren en het totaalzuur aan de hand daarvan te bepalen.
De eerste twee artikelen zijn gepubliceerd in het digitaal kwartaalmagazine van de Wijnbouwers der Lage Landen: Wijnbouw in de Lage Landen.

Glaswerk in de wijnmakerij

Wie serieus werk wil maken van het meten van zuren, dient goed glaswerk aan te schaffen, zodat nauwkeurige metingen mogelijk zijn. In dit artikel wordt uitgelegd welk glaswerk nodig is en hoe dit gebruikt wordt bij het meten van zuren.

U kunt het artikel “Glaswerk in de wijnmakerij” (een PDF-bestand) HIER downloaden.

Bepalen van het omslagpunt van een titratie

Een zuurmeting is mogelijk als je een zuur en een base bij elkaar brengt en bepaalt bij welke waarde ze elkaar neutraliseren. Het bij elkaar brengen heet titreren. Omdat het zuur gemeten wordt, wordt getritreerd met een base, die druppelsgewijs aan het zuur wordt toegevoegd.
De kunst is om te bepalen bij welke waarde een omslagpunt kan worden bereikt. Dat omslagpunt is een indicatie voor de hoeveelheid zuur in most of wijn. In de praktijk zijn er twee mogelijkheden om het omslagpunt te bepalen.
De eerste mogelijkheid is met behulp van een pH-meter. Bij de tweede mogelijkheid wordt een stof gebruikt, die een kleurverandering laat zien als het omslagpunt is bereikt.

U kunt het artikel “Bepalen van het omslagpunt van een titratie” (een PDF-bestand) HIER downloaden.

Werkinstructie titreren en berekeningen

In dit artikel wordt uiteengezet hoe de bepaling van het totaalzuur wordt uitgevoerd. De in dit artikel gebruikte begrippen worden in de twee eerdere artikelen uitgelegd.

De berekeningen, die nodig zijn om vanuit de geregistreerde metingen te komen tot het bepalen van het totaalzuur, worden hier toegelicht.

U kunt het artikel “Werkinstructie titreren en berekeningen” (een PDF-bestand) HIER downloaden.

Rekenhulp

Om u te helpen bij het maken van berekeningen hebben we een rekentool gemaakt, waarin u slechts uw metingen hoeft te noteren, zodat automatisch de juiste uitkomst wordt weergegeven.
U kunt deze rekentool zelfs gebruiken zonder uitvoerig te hebben kennisgenomen van de drie artikelen over het meten van zuren.

De tool omvat vier werkbladen: Eén voor het bepalen van het omslagpunt met behulp van een kleurindicator; één voor het bepalen van het omslagpunt met behulp van een pH-meter; en twee werkbladen met getallenvoorbeelden voor elk van deze twee bepalingen.

Het rekenblad is beschermd tegen per ongeluk beschadigen van de gebruikte formules, zodat u alleen de blauwgekleurde invoervelden kunt gebruiken. Voor het geval u wilt zien welke formules gebruikt zijn, kunt u de beveiliging opheffen. Daarvoor staat op elk werkblad een beknopte instructie.

U kunt de “Rekenhulp totaalzuur” (een Excel-bestand) HIER downloaden.

Tenslotte

Menigeen zal zich afvragen of je aan wat laboratoriummetingen (of wat huis- tuin- en keukenmetingen) niet genoeg hebt; en of je wijn kunt maken zonder de hier aangeboden kennis. Jawel, dat kan natuurlijk. Dat kan al duizenden jaren en nu dus ook. De hier gepresenteerde kennis is vooral bedoeld voor de geïnteresseerde wijnbouwer, die wil weten hoe je correct meet, wat daarachter steekt, en wat daarvoor nodig is.

Alexander Vogelaar, lid werkgroep vinificatie en chemicus
Siem Zwaard, trekker werkgroep vinificatie

 

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00