Historie

Home » Vereniging » Organisatie » Historie

Geschiedenis

De vereniging Brabantse Wijnbouwers is op 18 november 2006 opgericht met als doelstelling het verzamelen en verspreiden van actuele wijnbouwkennis voor de professional en de wijnbouwhobbyist.

De vereniging is lokaal begonnen, in en om het dorp Rijen, maar sindsdien gegroeid naar een omvang van ongeveer 900 leden uit heel Nederland en Vlaanderen. De lokale opzet moest dus spoedig plaats maken voor een meer internationale organisatie. Van de leden woont momenteel plm. driekwart in Nederland en plm. een kwart in Vlaanderen.

In 2017 is door de algemene ledenvergadering besloten de naam Wijnbouwers der Lage Landen toe te voegen omdat inmiddels het merendeel van de leden buiten de Nederlandse provincie Noord-Brabant woont. Begin 2020 is het bestuur van plan deze nieuwe naam voornamelijk te gaan hanteren en langzaamaan van de naam ‘Brabantse Wijnbouwers’ afscheid te nemen.

Er zijn leden die (deels) in andere Europese landen wonen of die in het buitenland een wijngaard hebben. Zo zijn er regelmatig berichten uit Griekenland, Spanje, Frankrijk, Hongarije en andere Europese landen.

Vlaanderen en Nederland tellen samen ruim vijfentwintig miljoen inwoners en beslaan een gebied van 55.000 km2. Wij streven ernaar in dit grote gebied allerlei samenwerkingsverbanden te laten ontstaan tussen wijnbouwers, zowel professionals als hobbyisten, met als doel de kennis maar ook het plezier van druiventeelt en vinologie te delen. Voor alle duidelijkheid: we spreken hier over druivenwijn.

Het bestuur van de vereniging merkt dat er een toenemende belangstelling is voor druiventeelt en zelf wijn maken en verwacht dat de leden zelf, docenten, redacteuren, websitebeheerders en coördinatoren met plezier de bestaande kennis uitbreiden en delen.

08 05 2021 WM

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00