Monitoring van de Japanse fruitvlieg (Drosophila suzukii)
Er gaat momenteel veel aandacht uit naar het voorkomen en omgaan met schade aangericht door de Suzukii fruitvlieg. Dit artikel beschrijft de derde van de zes Suzuki acties: het monitoren van aanwezige Japanse fruitvliegjes, vanaf juni tot het einde van de oogst.
Vallen
De aanbeveling is om met 2 vallen per HA te werken. Om de aanwezigheid en de toename van de Suzukii te monitoren zijn er vallen nodig.
Dit monitoren is cruciaal en zal ook terug komen in een nog uit te geven beslisboom met de acties in de wijngaard.
Er zijn een aantal types val en lokstoffen op de markt te koop. Een veel geprezen val kost ongeveer 8 euro en de bijbehorende lokstof voor 4 vallen meer dan 100 euro voor een seizoen. Er is onderzocht wat voor ons de beste combinatie van monitor val en lokstof is, door de verschillende combinaties bij Hoeve Roozendael uit te proberen. Na het checken van de resultaten, zijn we tot een combinatie gekomen, bestaande uit de door WBI Freiburg / JKI gebruikte val en de lokstof van BIOBEST, gebaseerd op de prijs en vooral ook de effectiviteit.
De vallen en bijbehorende lokvloeistof waren te verkrijgen via een gezamenlijke inkoop actie. Alternatieve vallen en lokvloeistoffen staan beschreven op onze pagina met algemene informatie over de Japanse fruitvlieg.
Instructies
Instructies voor het gebruik van de vallen staan uitgebreid beschreven in het pdf-document “20150508-instructie vallen.pdf” op onze publieke download-pagina.
Monitoring
Er wordt aangeraden om gedurende het wijnbouw seizoen iedere twee weken (15 juni, 30 juni, 15 juli, 30 juli) en daarna ieder week (7 aug, 14 aug, 21 aug, 28 aug, 3 sep, 10 sep, 17 sep, 24 sep, 1 oct, 8 oct, 15 oct, 22 oct, 29 oct) de vangst te controleren. Bij het monitoren hoeven alleen het aantal mannetjes, die het eenvoudigste zijn te herkennen aan de twee zwarte stippen op de vleugels, te worden geteld.
De gevonden aantallen Japanse fruitvliegjes kunnen worden bijgehouden in een logboek. Het logboek is te vinden op op onze publieke download-pagina.
Instructies
Stuur het logboek per email naar het Suzukii meldpunt (sjansc@planet.nl), zodat een overzicht van de vangsten kan worden gemaakt.
Deze informatie kan worden gebruikt voor
- een overzicht met de actuele status informatie door het land,
- daaraan gerelateerde aanbevelingen en
- later ook om 2015 te evalueren en
- te komen met nieuwe adviezen voor 2016.
Acties
Wijngaard
Op basis van de gemeten aantallen Japanse fruitvliegjes kan men actie ondernemen. Hiervoor is een speciale beslisboom opgesteld waarin wordt beschreven hoe de schade die de Suzukii fruitvlieg aan kan richten in de wijngaard beperkt kan worden en welke acties tijdens de oogst bijdragen aan kwalitatief goed fruit.
Instructies
Het document met de beslisboom is te vinden op op onze publieke download-pagina.
Vinificatie
Instructies
Het document met de beslisboom is te vinden op op onze publieke download-pagina.
Update op de beslisbomen
Instructies
Het bijgewerkte document met de beslisbomen is te vinden op op onze publieke download-pagina.
Auteur: Henk Stiekema / Simon Crone, 7 juli 2015.
In Nederland brengt Simon Crone in kaart hoe de wijngaardeniers kunnen inspelen op deze fruitvlieg. In een aantal voordrachten zijn de wijngaardeniers in Nederland, maar ook in Belgie, geinformeerd over de actuele stand van de kennis en de aanbevolen 6 Suzukii Wijnbouw Acties.
Samenvatting van gebruiksinstructies voor de vallen
Per val
- Vul val met 80 mililiter lokstof
- Zet deksel op de val (zorg dat die goed sluit door val rand in deksel rand te schuiven, het is goed om dit voor het vullen een keer te doen, daarna gaat het soepeler)
- Hang de val op aan de rand van de wijngaard, best daar waar wat schaduw is en indien aanwezig aan de kant van een haag, bosrand, fruitteelt, wilde bramen / vlierbessen
- Controleer iedere twee weken (15 juni, 30 juni, 15 juli, 30 juli) en daarna ieder week (7 aug, 14 aug, 21 aug, 28 aug, 3 sep, 10 sep, 17 sep, 24 sep, 1 oct, 8 oct, 15 oct, 22 oct, 29 oct) de vangst
- Leg huishoudpapier in zeef
- Leeg val op huishoudpaper in de zeef, en vang vloeistof op, vliegjes blijven op het huishoudpaper liggen (kan nodig te zijn om te splitsen als veel vliegen)
- Doe opgevangen lokstof weer in de val, en gebruik die weer in de wijngaard
- Check resultaat met loupe
- Tel de Suzukii mannetjes op het huishoudpapier en update de ontvangen XLS
- Als geen vangsten check met andere geplaatste vallen (eigen of wijngaarden in de buurt (via overzicht)), misschien is het nodig de ophangplek te veranderen.
- Als meer vangsten en druiven hebben 60 of meer oechsle overweeg beschermings / bestrijdings maatregelen, vooral als een dagelijkse visuele check op aantastingen vanaf 60 oechsle (per ras) aantasting toont.
- (zie “beslisboom” betreffende wat men kan doen, vooral als 5% of meer aantasting voor een ras wordt bereikt)
- Stuur de XLS aan suzukii meldpunt, zodat een overzicht van vangsten kan worden gemaakt.