IJzer

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Gebreksziekten » IJzer

IJzergebrek

Bij ijzergebrek kan er niet voldoende chlorofyl (bladgroenkorrels) worden gevormd, waardoor de jonge bladeren al geel kleuren. Daarnaast is ijzer nodig bij de vorming van sommige eiwitten en voor de vochthuishouding van de plant.
Een ander gevolg, misbloei, leidt tot een lagere opbrengst. Zeer zwaar of een paar jaar durend ijzergebrek kan leiden tot het afsterven van wijnstokken.

Identificatie

  • jonge bladeren vertonen het eerst symptomen van ijzergebrek;
  • geelverkleuring ontstaat op het blad tussen de nerven, waarna het blad bijna wit wordt;
  • bladeren kunnen uitdrogen en afvallen;
  • scheuten kunnen afsterven als het ijzertekort niet wordt aangevuld.

Maatregelen

Bodembemesting met ijzerchelaat

Bij wijnstokken met hardnekkige ijzergebrekschlorose moet eigenlijk al bij het uitlopen een bodembemesting met ijzerchelaat plaatsvinden, zoals ook altijd op kalkrijke grond gebeurt.

Bladbemesting

Ook met herhaaldelijke bladbemestingkan in een paar jaar de ijzerchlorose verminderd worden.

De bladbemesting vind in drie ronden plaats, bijvoorbeeld in het 6-bladsstadium, dan ongeveer 12 dagen later, respectievelijk nog voor het begin van de bloei (bijvoorbeeld BBCH 55) en nog eens na de bloei (bijvoorbeeld bij de vruchtzetting, respectievelijk BBCH 71 of bij de erwtgrootte van de bessen, respectievelijk BBCH 75).

Met bladbemesting moet begonnen worden bij het zichtbaar worden van de eerste chlorosesymptomen, maar niet tijdens de bloei!

Zie voor uitgebreide informatie, het artikel Chlorose door ijzergebrek.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00