Keuzehulp

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Keuze druivenras » Keuzehulp

Keuzehulp voor Druivenrassen

Deze pagina toont een applicatie (‘app’) die op basis van klimaat-data van het KNMI, data met betrekking tot de ontwikkelingsstadia van druivenrassen van de WBLL en enkele parameters die de locale situatie beschrijven, welke druivenrassen geschikt zijn voor aanplant in een bepaald gebied in Nederland.

Toelichting bij de keuzehulp

De lokale omstandigheden kunnen worden aangepast obv een aantal vuistregels. Compenseer de gemiddelde temperatuur met:

  • geen helling (+0), gemiddelde helling (+0.3), steile helling (+0.6)
  • heel erg open (-0.4), open veld (-0.2), geen windafscherming (+0), gemiddeld afgeschermd (+0.2), goed afgeschermd (+0.4)
  • lemige grond (-0.2), stenige grond (+0.2), erg steenachtig (+0.4) of kalkrijke grond (+0.4)

De getoonde Huglin-index is een gemiddelde, berekend over de 10 jaar tussen 2006 en 2015. Dat betekent dat er jaren zijn, zoals bijv. 2009 of 2015, waarin de maximale Huglin-index aan het einde van het groeiseizoen hoger of lager uitvalt dan de getoonde waarden. Dit betekent dat een druivenras het in bepaalde jaren beter kan doen, d.w.z. verder noordelijk kan worden aangeplant dan aangegeven, maar ook het omgekeerde: dat het ras in sommige jaren niet goed zal rijpen. Daarom wordt geadviseerd om een marge te hanteren en te kiezen voor druivenrassen die zeker zullen rijpen.

De hier berekende Huglin-index wijkt in die zin af van de officiele, dat de temperatuur over het hele groeiseizoen is gesommeerd, en niet slechts van 1 april tot 30 september. Motivatie: een plant houdt zich niet aan een kalenderdatum, maar begint te groeien als de temperatuur gunstig is. Tegelijk laten onze wijnbouwers de druiven hangen tot ze rijp zijn (ga ik even vanuit) en niet tot eind september, het officiele einde van de periode dat je de Huglin-index mag sommeren.
Gebruik je de officiele periode, dan komt de Huglin-index in Nederland (nog) lager uit. Hanteer je de door Freiburg gehanteerde Huglin-index bij rijping, die goed overeenkomt met de op onze oogstdata gebaseerde Huglin-index, dan zou het aanplant gebied in dat geval nog verder krimpen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00