Inleiding Vinificatie

Home » Kenniscentrum » Vinificatie » Inleiding Vinificatie

Inleiding vinificatie

Op dit gedeelte van de website vindt u informatie over wijnbereiding. Er zijn meerdere wegen, die naar Rome leiden, maar vele daarvan zijn in de geschiedenis omwegen gebleken, of hobbelige paden met onverwachte valkuilen. Dagelijks zijn enkele duizenden wetenschappers bezig met onderzoek op gebied van wijn. Het zou vreemd zijn als dit niet regelmatig zou leiden tot nieuwe inzichten en verbeterde of totaal veranderde werkwijzen. Houdt u er dus rekening mee, dat wat u vijfentwintig jaar geleden leerde over wijn maken, inmiddels achterhaald kan zijn.
Op deze website vindt u een standaard werkwijze, waaraan de hobby-wijnmaker zich geen buil kan vallen. Afwijken van deze standaard is leerzaam en soms heel nuttig. Maar het is met wijn maken als met musiceren. Dat gaat pas goed als je de basistechniek in de vingers hebt. Na veel oefenen met vallen en opstaan.
De bereiding van wijn begint eigenlijk al in de wijngaard, bij de oogst en zelfs daar nog voor. Uitgangspunt is, dat goede wijn in de wijngaard gemaakt wordt en dat veel problemen bij de vinificatie zijn te voorkomen door gebruik te maken van gezonde druiven die rijp zijn, maar niet schimmelig of beschadigd. Het bottelen is het sluitstuk van de vinificatie.
Over alles tussen dit begin- en eindpunt handelt dit gedeelte van de website. Deze inleiding fungeert als leeswijzer.
Voor een goed begrip van het wijn maken beginnen we met een beschrijving van de belangrijkste processen en omzettingen (2.2). Deze tekst wordt gevolgd door de inmiddels bekende werkbladen voor rode en witte wijn, die het bereidingsproces stap voor stap schematisch weergeven (2.3). Ze zijn in de loop der jaren bijgesteld naar de nieuwste inzichten. De werkbladen zijn ook als PDF-document beschikbaar.
Het daaropvolgende deel bestaat uit toelichtingen en nadere uitleg. Op elk werkblad bevindt zich in de laatste kolom een aanduiding die verwijst deze toelichtingen. De toelichtingen zijn soms kort, en soms wat uitgebreider, waar dat nodig is om ontsporingen te voorkomen.
Het voorlaatste deel van het vinificatieverhaal handelt over omgaan met vinificatie-problemen. De detectie ervan en de oorzaken, het voorkomen en waar mogelijk het repareren van fouten. Naar verwachting zal dit deel in september aan deze website worden toegevoegd.
Als sluitstuk zullen op wat langere termijn een aantal artikelen geplaatst worden over speciale onderwerpen. Ze zorgen voor verdieping van kennis en geven een kijkje in de laatste stand van zaken over bijvoorbeeld de rol van zuurstof, de werking van sulfiet, polyfenolen (tannines en kleurstoffen), en dergelijke.

Samengevat:
2.1 Ten geleide
2.2 Basiskennis wijnbereiding
2.3 Werkbladen witte en rode wijn en downloads
2.4 Toelichting bij de processtappen in de werkbladen
2.5 Probleemhulp
2.6 Artikelen over speciale onderwerpen

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00