Klimaatverandering

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Klimaat » Klimaatverandering

Klimaatverandering in Nederland

In grote lijnen weten we wel wat de toekomst ons op dit gebied gaat brengen: de gemiddelde temperatuur in Nederland stijgt ruim twee keer zo snel als wereldwijd en in de late zomer valt er steeds meer neerslag aan de kust. En we weten ook wat er op dat gebied de laatste jaren al is gebeurd: de gemiddelde temperaturen in Nederland in 2006 en 2007 zijn vergelijkbaar met het klimaat in midden-Frankrijk tegen het eind van het vorige decennium.
 

Nevenstaand kaartje uit het rapport ‘De toestand van het klimaat in Nederland 2008’ dat het KNMI vorig jaar juli heeft uitgebracht, spreekt wat dat betreft boekdelen.

De jaargemiddelde temperatuur zoals die op Nederlandse stations in 2006 en 2007 werd geregistreerd, was gelijk aan het langjarig gemiddelde (1961-1990) van de temperatuur van steden in Frankrijk, op een afstand van 600 tot 800 km zuidelijk van ons land. (bron: KNMI)

Klimaatverandering Nederland
Het klimaat schuift naar het noorden op. Hoe snel is nog open voor discussie, maar dát het gebeurt staat vast.

Het gebied dat geschikt is voor de verbouw van druiven schuift daarmee ook steeds verder op naar het noorden.

grens Wijnbouw Europa
Met alle gevolgen van dien, bijvoorbeeld voor de temperatuur of het aantal zomerse dagen.

Rechts het waargenomen gemiddeld aantal zomerse dagen (maximum temperatuur >= 250C) per jaar voor de periode 1971-2000; en rechts de klimaatscenario’s voor 2050 voor vier plaatsen in ons land (bron: KNMI).

Klimaatverandering Nederland 2

Bron: nieuwsbrief 2-2009 VitiConsult


Meer lezen? Lees dan eens het Greenpeace rapport over de

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00