Topzomer voor wijn? Over zes weken kan ik het vertellen

Home » Topzomer voor wijn? Over zes weken kan ik het vertellen
 

De wijnbouw in Nederland heeft dit voorjaar geprofiteerd van het goede weer. Maar ook bij wijnboeren zorgt de droogte voor een kleinere oogst, en de belangrijkste periode moet nog komen. Om te zien hoe goed de oogst daadwerkelijk gaat worden, is het wachten op het weer in de komende weken.

De Nederlandse wijnsector is een nichemarkt, vertelt Dik Beker, bestuurder bij de Vereniging van Nederlandse Wijnproducenten. In de schappen van de lokale supermarkt zullen de Nederlandse wijnen dan ook niet snel te vinden zijn. De Nederlandse 150 wijnboeren, die gezamenlijk 250 hectare grond bezitten, produceren bij elkaar zo’n miljoen flessen per jaar. Ter vergelijking: Nederland moet enkele honderden miljoenen flessen wijn importeren.

Beker verwacht wel dat de oogst dit jaar kleiner zal uitvallen. "Mei en juni waren prachtige maanden met goede vruchtzetting. Alle besjes in wording zijn toen ook echt besjes geworden. Wat dat betreft was de kwantiteit toen goed." Maar de voorsprong die toen werd behaald, werd voor sommige boeren weer tenietgedaan door het droge en hete weer in juni en juli. "Het bleef maar droog. In de maand juni is geen druppel water gevallen en daar hebben ook druiven last van. Die gaan op een gegeven moment niet meer zo hard groeien en staan stil."
Komende maand wordt bepalend voor de smaak.

Lees verder: www.nu.nl/ondernemen/5407817/topzomer-wijn-als-zes-weken-terugbelt-kan-vertellen.html

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00