WBLL excursie naar Het Groningerland

Home » WBLL excursie naar Het Groningerland

Dit jaar werd de jaarlijkse excursie van de Wijnbouwers der Lage Landen georganiseerd door Wijndomein Gilde Noord.

Na ontvangen te zijn, met koffie of thee, bij Landwinkel en wijngaard Ol Diek gingen wij naar de commerciële wijngaard van Ol Diek (sinds 2016). Deze werd zo veel mogelijk machinaal onderhouden en wel om de manuren per ha wijngaard zo veel mogelijk te minimaliseren.
Na terug komst werden het materieel bezichtigd, zoals pers, kneuzer ontsteler enz. Evenals de wijnkelder met tanks en barrique vaten waren te bezien.
De lunch werd genuttigd en de aanwezigen werden in 3 groepen verdeeld. Iedere groep ging, onder begeleiding van een “gids” naar een van de drie te bezichtigen wijngaarde. Dit volgens het roulette systeem.

Bezocht werden, in volgorde van de foto’s, de Zandstroom in Blijham (wijngaard op zand sinds 2010). Een zeer verzorgde indruk. Strak aangebonden. Harm Wagenaar had een sproei installatie geplaatst, tegen vorstschade, welke via sensors automatisch aangingen. Evenals zijn eigen gemaakte wespenvallen. Ook werd zijn wijnmakeij bezocht. Als afsluiting 2 stuks eigen wijnen gekeurd.

Op naar Wijnhof Christina in Hoogezand een (stadswijngaard). Ook hier stond alles er strak bij. De netten welke over de totale ranken hingen werden aan de bovenzijde op afstand gehouden door eigen gemaakte beugels, cq afstand houders (zie foto). Na bezichtiging van de wijngaard werd door Hans Spiering 3 zéér verrassende wijnen geschonken, Solaris koud vergist met een groot aroma en goede afdronk. Een Johanniter welke een paar maanden op hout, barrique, had gelegen. Het hout aroma kwam duidelijk naar boven een zeer mooie afdronk. Als laatste een Johanniter met wat bubbels.

Nu de hele groep naar de Groene Parel in Haren (kas sinds 2007).Jeroen van Leeuwen heeft op cq bij zorgboerderij de Mikkelhorst een kas. Hierin staat alleen het ras Cabernet Jura (VB-5-02). Door diverse redenen stonden de ranken op ca 60 x 60 cm. Dit kan wel in een kas mits je aanzienlijk minder trossen aan de rank liet hangen. Uiteraard werd afgesloten met het proeven van zijn wijn. Terug naar Ol Diek. Hier werden de wijnen van geproefd gevinificeerd door Wirtjo Molema van Ol Diek. Afgesloten werd door middel van een wel voorziene, overvloedige BBQ. Een iedere deelnemende wijnboer werd na elke bezichtiging bedankt, uiteraard werd een vlag van de Wijnbouwers der Lage Landen overhandigd.

Ik kan alleen maar terug zien op een leerzame, verrassende vruchtbare dag. Bedankt!!

Zie de foto’s op ons online foto album!

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00