Ghislain Houben, professor ondernemerschap aan de Universiteit Hasselt en wijnbouwer, wil een kenniscentrum uitbouwen rond ijswijn. Hij heeft ijswijn klaar van zowel druiven, appels als peren die kunnen worden geproefd.
IJswijn is gemaakt van bevroren fruit. ‘We zijn de eersten die ijswijn maken in België’, zegt Houben. De sterrenrestaurants zijn alvast geïnteresseerd. “Bij ons is ijswijn niet zo bekend”, zegt Ghislain Houben van wijndomein Hoenshof in Borgloon. “Sommigen denken zelfs dat het wijn is met ijs erin. Ijswijn is gemaakt van de nectar van het fruit, want je moet dat fruit tot min tien graden koelen, tot het water in de druif, appel of peer volledig is bevroren, maar de suiker niet”. Als je dat fruit perst, krijg je een heel geconcentreerd sap met vierhonderd gram suiker per liter. Door die hoge suikerconcentratie verloopt de vergisting zeer traag. Die duurt zes maanden in plaats van drie à vier weken.’ Lees verder: www.wijngekken.nl/2015/06/27/professor-maakt-eerste-ijswijn-in-belgie/ |
Home »