De werkgroep vinificatie van de Brabantse wijnbouwers doet een praktijkproef met een aantal gistrassen, die in oogstjaar 2009 werden “losgelaten” op de druivenrassen Johanniter en Regent. Zie ook het actueel-archief van 10 oktober. Uit één pluk werd een partij gemengd en gesplitst in identieke batches. De rode wijnen kregen zeven dagen pulpgisting op de temperatuur die door de gistfabrikanten was aanbevolen. Na persen konden de wijnen uitgisten in glazen bonbonnes van 25 liter (damejeans zeggen onze zuiderburen). De malo werd actief in gang gezet. Op 12 december vond onze jaarlijkse keuring plaats van jonge wijnen met bijna 30 inzendingen uit heel Brabant, waaronder ook de experiment-wijnen. Ongeveer evenzovele collega’s beoordeelden de combinaties Johanniter-SLO als beste witte en Regent-D254 als de beste van de vijf experiment-wijnen. Uiteraard is het experiment hiermee niet afgelopen. Alle testwijnen worden gebotteld en over één en twee jaar opnieuw beoordeeld. Hoewel de wijnen zijn gemaakt als primeurwijnen, sluiten we niet uit, dat sommige zich op fles toch beter ontwikkelen dan nu kan worden voorzien. De eerder genoemde afvallers kunnen misschien nog voor verrassingen zorgen. Wordt vervolgd, dus. |
Home »