In Bordeaux profiteren de wijnboeren nog van hitte

Home » In Bordeaux profiteren de wijnboeren nog van hitte

Na het plukken  worden de druiven gesorteerd, zoals hier op Château Cheval Blanc

 

         

 

Warmer weer betekent zoetere wijn of meer alcohol. Maar er is een grens. Wijnboeren experimenten nu al met nieuwe druivensoorten om hogere temperaturen te ondervangen. Ondanks de regen is het vol in de straten van Saint-Émilion. Het middeleeuwse wijnstadje in het hart van de Bordeaux blijft populair bij toeristen uit de hele wereld. Op loopafstand liggen hier, op het beroemde kalkplateau, enkele van de bekendste châteaux. Jaarlijks verdient de regio iets meer dan 4 miljard euro aan de wijnindustrie. Maar hoelang nog?
De Franse wijnen zijn in gevaar”, waarschuwde Greenpeace een paar jaar geleden in een alarmerend rapport. Doordat het warmer en droger wordt, schuift de grens voor wijnproductie verder op naar het noorden. Aan het eind van deze eeuw, becijferde de milieuorganisatie, liggen de klimatologische omstandigheden waaronder nu bordeauxwijnen gemaakt worden zo’n 1.000 kilometer hoger: in Midden-Engeland of op de Veluwe. Lees verder: http://www.nrc.nl/next/2015/11/26/in-bordeaux-profiteren-de-wijnboeren-nog-van-hitte-1559786