Voor de geïnteresseerde wijnbouwer hebben we een drietal publicaties verzameld die een nieuw inzicht geven in tot nu toe gevestigde waarden rond de wijnbouw. Onderzoekers uit Nappa Valley zijn gedoken in het metabolisme van Botrytis dat onder licht vochtige omstandigheden zorgt voor “edele rotting” of “pourriture noble”. Wereldwijd geeft dat fantastische, natuurlijke dessertwijnen zoals de Sauternes en de Tokaj. Lees Botrytis ‘noble rot’ fungus reprograms wine grape metabolism in: news.ucdavis.edu/search/news_detail.lasso Van de universiteit van Adelaide komt een app, genaamd VitiCanopy, voor de iPad- en iPhonecamera waarmee de grootte en de dichtheid van de loofwand en zijn plek in de wijngaard kan worden berekend. Daarmee kan de gebruiker zijn wijnstokken monitoren en de vereiste balans kan zoeken tussen de vegetatieve groei en de trosdichtheid. Lees New tool to help manage grapevines in: www.infowine.com/default.asp Onderzoekers de universiteit van de staat Washington U.S.A ontkrachten de eeuwenoude stelling dat de groene pitten in onrijpe druiven meer tannines in de wijn geven. Al jaren, zo niet eeuwen heeft het veranderen van de kleur van de druivenpit een rol gespeeld in het bepalen van het oogsttijdstip voor de wijnmaker. In hun onderzoek vonden zij echter evenveel tannines in wijn gemaakt druiven met groene pitten dan die gemaakt van druiven met bruine pitten. Vooral de uitgebreide maceratie speelt een rol bij het ontstaan van tannines. Lees Grape seed color not helpful in assessing wine tannins in: https://news.wsu.edu/2015/11/16/grape-seed-color-not-helpful-in-assessing-wine-tannins/#.VmmT8fl_Okr |
Home »