Gistexperiment en 2011 en 2009

Home » Gistexperiment en 2011 en 2009

In 2009 deden we praktijkproeven met Johanniter en Regent en een paar gistsoorten. Afgelopen jaar stond de vraag centraal welke gisten goed werken bij Palatina en bij Cabertin.

Op woensdag 4 april werden bij Ron Langeveld op wijngaard Dassemus in Chaam de eerste resultaten beoordeeld.

Samengevat: Palatina en Cabertin zijn druivenrassen met dermate lastige eigenschappen, dat de gistkeuze er niet veel toe doet.
Belangrijk is vooral bij Cabertin de fenolische rijpheid: vermijden van vegetale geuren van groene paprika (methoxypyrazines).
De geur van groene paprika’s bleek overigens nog het meest effectief te bestrijden door toevoeging van eiken chips.

De inmiddels drie jaar oude Regentwijnen bleken nog vief en hebben aan kleur niets ingeleverd.
De wijn met gist Lalvin D254 (anderhalf jaar geleden de beste) bleek nog volop fruit te hebben.
Die met Lalvin 2323 bleek zich het mooist te hebben ontwikkeld, met mooie aroma’s van kersen en vooral veel complexiteit.

Een uitgebreider verslag vindt u in het websitegedeelte van de werkgroep vinificatie in het ledendeel van deze website.