Geslaagde laatste dag Wintercursus 2014

Home » Geslaagde laatste dag Wintercursus 2014

Op 6 december weer meer dan 60 cursisten bij de 3e dag van de Wijnbouwers der Lage Landen Wintercursus! Het ging over het Blenden en over het Rijpen van wijn.

Door te blenden kun je tekortkomingen opheffen, eigenschappen aanvullen en rijping bevorderen. Maar vooral: je wijn lekkerder maken. We hebben zelf 4 wijnen geblend, en verschillen tussen ontstane blends waargenomen.

Verder is de rijping van Nederlandse wijn, alle van schimmeltolerante druivenrassen, besproken. Hiertoe zijn 8 wijnen geproefd en geanalyseerd. O.a. mooie eye-openers over kleur, verandering in geurintensiteit, smaakspanning en vat- en wijntannines!

Hieronder volgt een verkort overzicht van de geproefde wijnen. De witte wijnen waren van 1 wijnboer, en de rode van een andere.

  • Phoenix 2007 onder kurk: wat hogere chemische leeftijd voor een Phoenix, wat lagere geurintensiteit (verschil in aroma voor en na walsen). Uitgeevolueerd, o.a. door verminderde aciditeit. Het advies is nu te drinken.
  • Johanitter 2009 en 2013 onder schroefdop – Beide lage kleurintensiteit. 2009: lagere geurintensiteit en aromatische evolutie richting bouquet. Lagere aciditeit. 2013: hogere geurintensiteit, hogere aciditeit.
    De evolutie van 2013 naar 2009 is normaal. De aciditeit en zoetheid is afgenomen, maar laatste minder afgenomen. Hierdoor smaakt de 2009 zoeter. Zuur en suiker nemen beide af naarmate de tijd vordert, alleen elk in eigen tempo met bijpassende smaakbeleving.
  • Solaris 2009 en 2013 onder schroefdop – 2009 veel minder intense kleur dan 2013, terwijl je misschien andersom zou verwachten. 2013 meeste aciditeit; 2009 zoeter.
  • 3 rode mengelingen onder Nomacorc – Mengverhoudingen: 2007 (60% Rondo, 30% Regent, 10% Dornfelder), 2010 (40% Rondo, 40% Regent, 20% Cabertin) en 2012 (70% Rondo, 20% Regent, 10% Cabertin).
    Gestart met proeven van de oudere wijn. Hierdoor is de intensiteit over de jaren beter waar te nemen.
    De kleur van de 2012 was paarser, de 2007 bruiner. Het aroma van de 2012 was het meest complex, die van 2010 het sterkst en van 2007 het minst sterk met het aroma richting bouquet, en waar het fruit was afgenomen naar gedroogd fruit.
    En dan de smaak: 2012 meer tannines en mooie verweven vatlagering, kan nog 1-2 jaar rijpen. 2010 meer aciditeit, lichte bitterheid, lichte adstringentie en mooi uitgerijpt. Drinkklaar. 2007 evenwichting en dat met weinig tannines, is verbazingwekkend.