De Suzuki-fruitvlieg weer gesignaleerd

Home » De Suzuki-fruitvlieg weer gesignaleerd

 De larven van de Suzuki-fruitvlieg op de druiventros

In de Gelderse/Twentse pers verschenen de afgelopen week berichten over de Suzuki-fruitvlieg, een drietal:

Het Suzuki-fruitvliegje heeft het voorzien op de druiven van wijnboer John van den Hoven in Lutten. Het vliegje heeft eitjes gelegd in de druiven, die daardoor niet meer geschikt zijn voor het maken van wijn. Hij kan nog niet precies zeggen hoe groot de schade precies is. De plukperiode moet dat uitwijzen. Het betekent dat er bij het plukken van de druiven extra wordt gelet of er minieme gaatjes in de druiven zitten. "Aan lekkend sap is het vaak wel te zien", was de tip aan de druivenplukkers die vrijdagmorgen aan de slag gingen bij wijngaard De Lutter Esch in Lutten. Van den Hoven denkt dat hij niet de enige wijnboer is die met het vliegjesprobleem kampt.

Het signaleren van de Suzuki-fruitvlieg heeft tot een razendsnelle oogst van een druivenveld van Wijngoed Montferland aan de Stokkumseweg in ‘s-Heerenberg geleid. Woensdag was wijnboer Leon Masselink van de wijngaard in Gendringen al alert geworden. "Tijdens de uitreiking van de wijnprijzen in Baarn waren er opvallend veel boeren niet", zegt Masselink. "Bij hun was de Suzuki-fruitvlieg geconstateerd.

Wijnboer Youp Cretier heeft twee mededelingen, vervelende mededelingen alvorens zijn ploeg vrijwilligers onder een – nu nog – lekker nazomerzonnetje de druivenoogst op het Domein Hof te Dieren gaat binnenhalen. De eerste is dat een deel van de oogst is vernield door de meedogenloos harde regen van de afgelopen dagen.

Cretier: "Daarnaast heb ik ontdekt dat we ook last hebben van de Aziatische Suzuki-fruitvlieg. Een lastig insect dat een gaatje in de druif boort en er eitjes in legt. De larfjes vreten vervolgens het fruitvlees aan. Uiteindelijk blijft er een onaangename, scherpe azijnlucht achter. Die druiven moet je wegsnijden uit de trossen."

Is deze grote bedreiger voor de wijnbouw ook al in onze gewesten gesignaleerd? Laat het ons weten: nieuws@wijnbouwersderlagelanden.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00