Edele rotting in Solaris

Home » Edele rotting in Solaris
 

Op 19 september is bij Wijngaard de Zon te Gendt de Solaris geoogst. Vanwege een redelijke hoeveelheid edele rotting in de bessen, kwam het suikergehalte op 110 Oechsle uit. De erg ingedroogde bessen zijn niet meer te meten met de refractometer, de aanwijzing loopt van de schaal af. De most staat inmiddels driftig te pruttelen, we zijn benieuwd naar het resultaat.

“Jammer dat de cursisten er niet bij waren”, vertelt Piet van Rijsingen. Die komen pas een week later voor de oogstdag en uitleg vinificatie. Wijngaard de Zon wordt namelijk gebruikt als praktijkwijngaard bij de cursus wijnbouw in Nederland. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

“Het lijkt er trouwens op dat de blauwe zijbespanningsnetten edele rotting in de hand werken. Het microklimaat verandert dusdanig dat de schimmel zich prettig voelt. Bij rijen die niet afgedekt zijn, heb ik het hier nog nooit gezien”, aldus Piet.

Heeft U ook dergelijke ervaringen, bent U het er mee eens of denkt U: dat kan niet in Nederland of België. Dit maakt ons nieuwsgierig en laat het ons weten: wijnbouw@wijnbouwersderlagelanden.nl

Beste collega’s, ik heb dit jaar dezelfde bevindingen met Solaris. In elke tros waren er enkele bessen die er bijna zwart uitzagen en wat verschrompeld waren. Toen ik er van proefde bleken deze bessen erg zoet te zijn,  als rozijntjes. 
Ik heb dan ook niet de moeite gedaan deze besjes eruit te sorteren maar heb  gewoon geoogst en verwerkt. Net zoals de collega had ik mijn druiven  goed afgeschermd met blauwe  netten tegen de vogels. Dit kan mogelijk ook hebben bijgedragen tot het fenomeen. 

Jef Saenen, Charlourens – Scherpenheuvel – België 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00