De link van Botrytis naar Sauterneswijn ontdekt

Home » De link van Botrytis naar Sauterneswijn ontdekt
 

Dr. Dario Cantu, een assistent-professor aan de Universiteit van Californië , is al heel lang een liefhebber van dessertwijnen. In de afgelopen 11 jaar concentreerde hij zich op de studie van Botrytis cinerea, de schimmelinfectie die,– of in snel tempo hele wijnoogsten kan verwoesten met grijsrot, – of van druiven honingrijke wijnen kan maken door de zogenaamde pourriture noble ofwel edele rotting.

Cantu en zijn team hebben ontdekt hoe edele rotting het metabolisme in de druif beïnvloed, en dat hun bevindingen een grote invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van de smaak bij de bereiding van wijn.

Deze drie jaar durende studie, onlangs gepubliceerd in Plant Physiology, begon in november 2012 toen Cantu wijnmaker Greg Allen bezocht, een producent van zoete wijnen in de stijl van Bordeaux Sauternes, in zijn Napa Valley Dolce wijnmakerij. Toen de Semillon druiven bij Dolce edele rotting gingen ontwikkelen, stelde Cantu vast dat de kleur van de bessen veranderde van geel naar roze, vergelijkbaar met die van rode druiven tijdens de veraison, de periode van rijping als de bessen van kleur veranderen.

De studie van Cantu biedt inzicht in meer dan alleen edele rotting. "We laten zien dat we nu de middelen hebben om smaakontwikkeling in de wijngaard te bestuderen", zegt Cantu. "Als we deze verandering van dit metabolisme zonder het gebruik van edele rotting in de hand hebben, zouden we het systeem van het dessertwijn maken kunnen omgooien"

Lees meer: http://www.winespectator.com/webfeature/show/id/52548

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00