Cursus Wijnproeven en Verwoorden 2015 gestart

Home » Cursus Wijnproeven en Verwoorden 2015 gestart
 

Op vrijdag 20 februari 2015 is onze jaarlijkse 8-delige Cursus Wijnproeven en Verwoorden weer van start gegaan. Ook dit jaar weer onder leiding van Sidon Meekers. Hierbij een impressie van de eerste cursusdag.

Gestart is met het ruiken en herkennen van in potjes geïsoleerde aroma’s, zoals deze in witte wijn voorkomen, bijv. appels, citrus en abrikoos. Vervolgens een zuurproeverij van wijnsteen-, appel-, barnsteen- en citroenzuur. Daarna alle 4 zuren in 1 glas, en weer daarna de zuren gemengd met suiker, zoals dat ook in wijn voorkomt. Er is afgesloten met het proeven van witte wijnen van verschillende druivenrassen (monocépages en een mengeling).

Naast verschillen in aroma’s, zijn de verschillende zuurgehaltes en suikergehaltes van deze wijnen geproefd en besproken. Doordat die eerst in de cursus apart zijn besproken en geproefd, was het daarna gemakkelijker om deze terug te herkennen in de wijn!

Wat praktische tips voor bij het proeven:

  • komt het proefglas net uit een verpakking en ruikt het glas naar die verpakking (bijv. kartonnen doos), blaas dan even in het glas zodat deze geur verdwijnt.
  • om ook de vluchtige fenolen te kunnen ruiken, wordt het best eerst aan de wijn in het glas geroken zonder te walsen. En daarna nog eens, na het walsen.
  • houdt het glas aan de steel vast om de wijntemperatuur zo min mogelijk te beïnvloeden.
  • door even alleen met het puntje van de tong te proeven, is het zoetgehalte gemakkelijker te proeven.
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00