Wijnproductie in Brabant neemt toe met komst nieuwe wijnboeren

Home » Wijnproductie in Brabant neemt toe met komst nieuwe wijnboeren
 

De wijnproductie in Brabant stijgt gestaag. De vereniging van Wijnbouwers der Lage Landen heeft er het laatste jaar tientallen leden bijgekregen en telt inmiddels ruim 300 leden in Nederland en Vlaanderen waarvan 120 leden uit Brabant. Vaak zijn het kleine wijnboeren die puur uit hobby druiven verbouwen en wijn maken. Dat kan tegenwoordig ook veel gemakkelijker, met de komst van nieuwe soorten, minder ziektegevoelige, druiven uit vooral Duitsland.

Die gedijen hier goed, ook als de zomers niet zo heet zijn als die in Frankrijk. 
De wijngaarden in Brabant zijn wel klein. De grootste van onze provincie is wijngaard Dassemus in Chaam. De druiven op de vier hectare grond leveren volgens eigenaar Ron Langeveld jaarlijks zo’n tienduizend liter op. 
Hij verkoopt verscheidene soorten aan restaurants en particulieren die bij hem aan huis komen. Goede Brabantse wijnen die al een aantal keren onderscheiden zijn door vakjury’s. 
Volgens Langeveld is Brabant nog niet zover als dé Nederlandse wijnprovincies Limburg en Gelderland. "Daar liggen veel meer wijngaarden. Die provincies profileren zich ook veel meer als wijnproducent. Daar zouden we in Brabant op termijn ook naartoe moeten groeien", vindt Langeveld. Gelderland heeft de wijnbouw zwaar gesubsidieerd.

Lees ook en bekijk het videofragment: www.omroepbrabant.nl/?news

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00