Wijnbouw in Nederland floreert, maar wordt nooit echt winstgevend

Home » Wijnbouw in Nederland floreert, maar wordt nooit echt winstgevend
 

Wijnbouw is een prachtige bezigheid, maar het is hard werken en je moet er in Nederland geen gouden bergen van verwachten. Ter gelegenheid van de Open Wijngaardendag laten we enkele ondernemers aan het woord over hun ervaringen met het uitbaten van een eigen wijnboerderij.
"Veel wijnboeren hebben dollartekens in hun ogen als ze eraan beginnen en die houden er snel weer mee op", zegt Peter Pels van Wijngoed Havelte. "Het is hard werken, je bent er dag en nacht mee bezig en moet er echt passie voor hebben."
Ook Leon Masselink van Wijngoed Montferland heeft al veel andere wijnboeren het bijltje erbij neer zien leggen. "Veel mensen onderschatten het enorm. Zelf moet ik toegeven dat ik er ook naïef ben ingestapt. Je hebt met veel investeringen te maken in het begin en het vermarkten is echt een vak apart. Je moet van de grond af een klantenkring opbouwen."
Daar komt nog bij dat het even duurt voordat je als wijnboer al je inspanningen vertaald ziet in de eerste harde munten. "Pas vijf jaar na aanplant kun je je eerste wijn oogsten", legt Masselink uit. "Bij rode wijn duurt het nog langer. Rendabel is het bijna niet te maken. Ik denk dat hooguit drie Nederlandse boeren er van kunnen leven." Peter Pels beaamt dat: "Wij zijn nu twaalf jaar bezig en pas dit jaar verwachten we voor het eerst winst te draaien."
Lees verder: www.nu.nl/ondernemen/4932476/achtergrond-wijnbouw-in-nederland-floreert-maar-wordt-nooit-echt-winstgevend.html

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00