Nederlandse wijn is volwassen geworden

Home » Nederlandse wijn is volwassen geworden
 

Bij wijn denkt men al snel aan een Italiaanse, Franse of Spaanse, maar ook in Nederland wordt er veel wijn gemaakt. En die is doorgaans goed van kwaliteit, vertellen experts aan NU.nl.
"De Nederlandse wijnbouw is volwassen geworden", zegt Simon Crone, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten. "Bij de Wijnkeuring van de Lage Landen werd 92 procent van de wijnen minimaal als ‘goed’ beoordeeld. Dat is een grote verbetering ten opzichte van een aantal jaar geleden: toen haalde slechts 66 procent deze kwalificatie."
Vanaf de jaren zeventig zijn er weer meer wijngaarden in Nederland gekomen. "Vanaf het jaar 2000 is dit gegroeid naar zo’n 130 commerciële wijngaarden", vertelt Crone, die erbij zegt dat deze wijgaarden goede wijnen produceren.  
"Het klimaat is milder geworden, wat een positieve invloed heeft op de wijn. De druiven zijn rijper en men ontwikkelt ook steeds nieuwe rassen, die ook sneller rijpen en bovendien resistenter zijn tegen ziektes als meeldauw." Daarnaast zijn de stokken waaraan de druiven groeien ouder geworden. Ook dat heeft een positieve invloed op de kwaliteit, vertelt Stan Beurskens, een Limburgse wijnboer die eigenaar is van wijngaard St. Martinus. "De wortels groeien dieper en kunnen beter tegen een stootje. Vergelijk het met een kind, als je die laat vallen, is hij kwetsbaarder als baby dan als 10-jarige. Hoe ouder, hoe robuuster."
Lees verder: www.nu.nl/eten-en-drinken/4933634/nederlandse-wijn-volwassen-geworden.htm

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00