Weinig genetische diversiteit druivenrassen

Home » Weinig genetische diversiteit druivenrassen
Gedomesticeerde druivenrassen blijken sterk aan elkaar verwand en vormen één grote familie. 75% van de rassen verschillen niet meer van elkaar dan broers en zussen of ouders en kinderen (klik op het plaatje voor meer detail).
Dit is de uitkomst van een genetische analyse van Sean Myles (Cornell University).

De oorzaak hiervan is dat sinds de domesticatie van de wilde druif, druiven voornamelijk zijn vermeerderd door middel van klonen. Voor de wijnboer vereenvoudigt de uniformiteit van het gewas de wijnbouw, oogst, vinificatie en verkoop (door herkenbaarheid van het ras).

Een nadeel van deze werkwijze is dat de natuurlijke selectie wordt uitgeschakeld waardoor de druif bevattelijker wordt voor ziekteverwekkers.

De toegepaste genetische analyse kan ook worden gebruikt om, na kruisen van rassen, sneller de meest belovende kruising te selecteren op basis van het voorkomen van gewenste genetische kenmerken.

Bron: the New York Times en het originele artikel.