Collegiale beoordeling jonge wijnen

Home » Collegiale beoordeling jonge wijnen
Collegiale beoordeling jonge wijnen Op vrijdagavond 14 januari hebben een aantal Brabantse wijnbouwers elkaars wijnen van 2010 collegiaal getoetst. De wijnen zijn nog niet gereed en in dit stadium van vinificatie kan nog iets gedaan worden aan kwaliteitsverbetering.
Het was geen wedstrijdje om te zien wie de beste wijn maakt. Daarom vond geen toekenning van punten plaats, en gebeurde het proeven niet blind. Elke beoodeelde wijn werd direct besproken en kon meteen worden teruggeproefd. De bevindingen en adviezen kwamen zo direct bij de maker.

Op de proeftafel stonden een paar opmerkelijk goede wijnen en een paar waar echt nog aan gesleuteld moest worden. De revue passeerden een lichte acetontoets, een bijna niet waarneembare Brett, en duidelijk ruikbare H2S. Het leidde tot geanimeerde discussies en tot advies ter verbetering. En tot instemming als er iets echt goeds in het glas kwam. Zoals bij een lichte Regentwijn met vier dagen pulpgisting en vergist met Anchor PR7, een Zuid-Afrikaanse kruising van twee gistrassen.
In een enkel geval was de conclusie dat de verbetering kon bestaan in de assemblage van twee batches als fouten elkaar konden opheffen of maskeren.

Voor de groep van 14 deelnemers was het een nuttige avond, die voor herhaling vatbaar is. Omdat de gehanteerde formule alleen werkt in dit soort niet te grote groepen, wordt overwogen om in december 2011 of januari 2012 vergelijkbare sessies regionaal te organiseren.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00