Warm 2009 met een koud staartje

Home » Warm 2009 met een koud staartje
Warm 2009 met een koud staartje Ondanks deze korte vorstperiode meldt het KNMI dat 2009 de geschiedenis in gaat als het dertiende warme jaar op een rij. 2009 had een jaargemiddelde temperatuur van 10,5 °C in De Bilt (met een langjarig gemiddelde van 9,8 °C). Bovendien was 2009 één van de zonnigste jaren, met ruim 300 uur meer zon dan gebruikelijk is in Nederland.

Het jaar begon koud. Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 0,8 °C tegen normaal 2,8 °C, was januari 2009 de allerkoudste maand sinds 1997. De landelijk laagste temperatuur van het afgelopen jaar, -20,8 °C, werd gemeten op 6 januari in het Limburgse Ell tijdens een heldere nacht boven een dik sneeuwdek.

Na de koude januari volgden tien maanden met een hogerere gemiddelde temperatuur dan het langjarig gemiddelde.

Vooral het zachte weer in april en november was opmerkelijk. April was met een gemiddelde temperatuur van 12,2 °C tegen 8,3 °C normaal de op één na zachtste aprilmaand in de complete meetreeks die aanving in 1706. De lente groeide uit tot de één na zachtste in ruim een eeuw.
De zomer was voor de negende keer op rij warm. Het grootste deel van de zomer liet van dag tot dag wel een sterk wisselend weerbeeld zien. Zowel langere tijdvakken met warm en fraai weer, als ook tijdvakken met koel en nat weer ontbraken. In Ell werd niet alleen de laagste, maar ook de hoogste temperatuur gemeten. Op 20 augustus werd het daar 37,0 °C.

De herfst eindigde op een gedeelde derde plaats bij de zachtste sinds 1901. November was uitzonderlijk zacht. Met een gemiddelde temperatuur van 9,5 °C tegen normaal 6,2 °C was het de op één na zachtste slachtmaand in ruim drie eeuwen.

Het jaar eindigt weer koud. Vanaf half december regeert de winter voor de tweede keer dit jaar.

Bron:KNMI.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00