Tweede dag Zomercursus op 28 mei 2016 van de Wijnbouwers der Lage Landen

Home » Tweede dag Zomercursus op 28 mei 2016 van de Wijnbouwers der Lage Landen

     

Aanvankelijk zou alleen het middaggedeelte van de tweede dag van de Zomercursus plaatsvinden in Wijngaard Dassemus van ons lid Ron Langeveld in Chaam. Op de dag ervoor werd echter bekend dat we voor het ochtendgedeelte niet terecht zouden kunnen bij Soiltech in Biezenmortel, wegens verbouwingswerkzaamheden. Alle cursisten werden onmiddellijk geïnformeerd; we hebben er zaterdag wel wat gemist, maar het is niet duidelijk of dat komt door de onverwachte locatieverandering.

In het ochtenddeel hield ons lid Tonny van Dael in een geïmproviseerd leslokaal een uiteenzetting over de nu gangbare schimmeltolerante rassen, ook wel PiWi’s of bio’s genoemd. Hij benoemde de voor- en nadelen ervan en de mogelijkheden er goede wijn van te maken. Dat bleek later voor hem in elk geval geen problemen op te leveren

In het middaggedeelte gaf Ron een rondleiding in zijn volstrekt biologisch beheerde wijngaard (4 ha, en allemaal éénmanswerk!). Ron spuit zelfs niet met zwavel. Dat de planten er dan soms lang over doen om echt groot te groeien, spreekt welhaast vanzelf en het was hier en daar goed te zien. Hij werkt nu tien jaar in zijn wijngaard en heeft in die tijd dié rassen kunnen selecteren die het bij hem goed doen. Hij produceert nu ongeveer 15000 flessen per jaar.

De lesdag werd afgesloten met een uitgebreide proeverij van wijnen van Tonny van Dael en van Ron Langeveld. En wederom werd het bewijs geleverd: van schimmeltolerante rassen valt prima wijn te maken.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00