Satellieten meten rijpheid druiven

Home » Satellieten meten rijpheid druiven
satellite picture of the Alta Alella vineyard In opdracht van Franse wijnboeren zijn satellieten eind juli gestart met het fotograferen van Franse wijngaarden.
De beelden geven informatie over de kracht van de wijnstokken, de grondwaterstand, het gewicht van de druiven, de met het oog niet zichtbare kwaliteit van het blad en de aanwezigheid van mineralen in de grond. Op basis van het bladgroengehalte kan de rijpheid van de druiven worden bepaald. Ook kunnen ziektes worden gedetecteerd.

Met de satellieten wordt het oppervlak in kaart gebracht met een nauwkeurigheid van 4 vierkante meter. Deze nauwkeurigheid is van belang omdat er ook binnen een perceel variaties kunnen bestaan tussen de rijpheid van druiven. Hierdoor is het tijdstip van de oogst beter in te schatten, wat het verschil kan betekenen tussen "een eenvoudige tafelwijn en een grand cru". Verder kan op basis van de rijpheidsgegevens de volgorde van te oogsten wijngaarden worden bepaald.

Het systeem dat is gebruikt heet Oenoview, is nu enige jaren in gebruik en de kosten bedragen tussen de 50 en 70 euro per hectare.

Bronnen:NRC, 1 aug 2011, Nu.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00