Rode wijn is lang niet zo gezond als altijd werd gedacht. Althans niet voor dikke mensen. De antioxidanten in wijn zouden goed zijn voor hart en bloedvaten, maar volgens nieuw onderzoek is dat alleen het geval bij mensen met een gezond gewicht. Dat melden diverse nieuwsmedia over de hele wereld naar aanleiding van een artikel in de Sydney Morning Herald. Volgens obesitasexpert Tim Lobstein van de universiteit van Perth zijn de inzichten over wijn verouderd. De onderzoeken waarin de beschermende werking van wijn zijn aangetoond, zijn zo’n veertig jaar oud,stelt hij. Sindsdien is de mens en maatschappij erg veranderd. De wereldbevolking is een stuk dikker geworden en de resultaten van 40 jaar geleden gelden eigenlijk alleen nog maar voor jonge, slanke mannen. Overgewicht Vrouwen Strengere regels P.S. De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van het lichaamsgewicht. Commentaar: Ik heb altijd gedacht dat men op het gezondheidseffect van enkele glazen wijn per dag op het spoor was gezet door de mediterrane leefwijze met wijn, olijfolie, misschien ook wel knoflook, ook bekend als de Franse paradox. Eerst wees men vooral naar rode wijn. De stof resveratrol was hiervoor verantwoordelijk. Later werd dit ook vastgesteld voor witte wijn en recent was gewoon eten van druiven al goed voor je. Sinds ex-professor Stapel wachten we het volgende commentaar maar af. |