Rode wijn minder gezond dan gedacht

Home » Rode wijn minder gezond dan gedacht

Rode wijn is lang niet zo gezond als altijd werd gedacht. Althans niet voor dikke mensen. De antioxidanten in wijn zouden goed zijn voor hart en bloedvaten, maar volgens nieuw onderzoek is dat alleen het geval bij mensen met een gezond gewicht.

Dat melden diverse nieuwsmedia over de hele wereld  naar aanleiding van een artikel in de Sydney Morning Herald. Volgens obesitasexpert Tim Lobstein van de universiteit van Perth zijn de inzichten over wijn verouderd. De onderzoeken waarin de beschermende werking van wijn zijn aangetoond, zijn zo’n veertig jaar oud,stelt hij. Sindsdien is de mens en maatschappij erg veranderd. De wereldbevolking is een stuk dikker geworden en de resultaten van 40 jaar geleden gelden eigenlijk alleen nog maar voor jonge, slanke mannen.

Overgewicht
Onderzoekers bekeken de resultaten van de onderzoeken van de afgelopen jaren en ontdekten dat het beschermende effect van wijn alleen geldt voor slanke mannen, maar niet voor degenen met een BMI (Body Mass Index) boven 27,5. Een BMI tussen 26 en 30 wordt beschouwd als overgewicht.

Vrouwen
Lobstein stelt: ‘Wij vrezen dat de onderzoeksresultaten niet toepasbaar zijn op onze moderne, dikkere, bevolking. We moeten andere onderzoeken checken en bekijken of die hetzelfde patroon laten zien, en we moeten de data onderzoeken voor vrouwen’.

Strengere regels
De expert pleit voor strengere alcoholregels. ‘Gezien de link tussen zelfs kleine hoeveelheden alcohol en veel hedendaagse chronische ziektes, wordt waarschijnlijk elk positief effect van alcohol tenietgedaan door andere risico’s. Je kunt ervan uitgaan dat alcohol eigenlijk niets aan de gezondheid toevoegt, vooral niet voor mensen met overgewicht.

P.S.  De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van het lichaamsgewicht.

Commentaar: Ik heb altijd gedacht dat men op het gezondheidseffect van enkele glazen wijn per dag op het spoor was gezet door de mediterrane leefwijze met wijn, olijfolie, misschien ook wel knoflook, ook bekend als de Franse paradox.  Eerst wees men vooral naar rode wijn. De stof  resveratrol  was hiervoor verantwoordelijk. Later werd dit ook  vastgesteld voor witte wijn  en recent was gewoon  eten van druiven al goed voor je. Sinds ex-professor Stapel wachten we het volgende commentaar maar af.

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00