Nieuwe oenologische procedés toegestaan

Home » Nieuwe oenologische procedés toegestaan
 

De EU heeft drie nieuwe oenologische procedés toegelaten voor de wijnbereiding. Bij Verordening (EU) 2015/1576 zijn wijzigingen gepubliceerd ten aanzien van de in Verordening (EG) nr. 606/2009 opgenomen oenologische procedés en de in Verordening (EG) nr. 436/2009 opgenomen registers in de wijnsector.

Aanleiding is de aanname van drie resoluties door de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) waarbij drie nieuwe oenologische procedés zijn toegelaten. Om producenten in de EU dezelfde kansen te geven als producenten uit derde landen, worden deze oenologische procedés nu ook in de Unie toegelaten.

Aangezien de oenologische procedés bijzonder onderhevig zijn aan het risico van frauduleus gebruik, moeten de procedés worden opgenomen in de registers in de wijnsector.

Het gaat om de volgende procedés:

– de behandeling van wijnen m.b.v. een membraantechnologie in combinatie met actieve kool;

– het gebruik van copolymeren polyvinylimidazol-polyvinylpyrrolidon als technische hulpstoffen; en

    -het gebruik van zilverchloride als technische hulpstof.

    PVI en PVP zijn klaringsmiddelen, zilverchloride kan worden ingezet om een smaak- of geurgebrek van wijn te corrigeren. Overigens is zilverchloride sinds 1979 verboden geweest.