De eerste emmers zijn al vol, als ik me om acht uur in de ochtend meld bij wijngaard Hof van Baarle in Baarle-Nassau. Altijd al een keer willen doen, helpen bij zo’n druivenpluk. Deze dinsdag is het zo ver. Wijnboer Mark van de Rakt beschikt over een arsenaal van zo’n 25 vrijwilligers, die per groeps-sms op de hoogte zijn gebracht van deze eerste oogstdag van het seizoen. Acht van hen zijn vandaag gekomen om te helpen. Er is flink wat werk aan de winkel, want de ranken hangen vol rijpe trossen en er moeten dertien rijen van 120 meter leeggehaald worden. „Deze eerste oogst, van de Solaris, is altijd de lastigste”, zegt Mariëtte Jacobs, vrouw van de wijnboer, en hier geboren en getogen. „Omdat het zo’n vroege druif is, rijp tijdens de wespentijd, hebben die ongeveer tien procent van de druiven aangevreten. De beschadigde vruchtjes moeten van de trossen gehaald worden tijdens het plukken, want die kun je niet gebruiken in je wijn. ” Aan de slag dus. De nieuwkomer in de wijngaard krijgt een emmer en een vlijmscherp snoeischaartje. En een tip: „Je mag pas knippen als je al je vingers kunt zien.” Even later blijkt dat voor de wat meer gevorderden ook geen overbodig advies… Zo begint het verslag van Ilse Reeuwijk in “Lekker Brabant”. Lees het hele artikel: www.lekkerbrabant.nl/nieuws/tip-pas-knippen-als-je-al-je-vingers-kunt-zien/ |
Home »