Nachtvorstgevaar in de wijngaard!

Home » Nachtvorstgevaar in de wijngaard!
bescherming tegen nachtvorst in wijngaard

Afgelopen nacht daalde voor de vierde keer in zeer korte tijd in midden-Brabant de temperatuur naar waarden rond de min vier graden op guyot-hoogte. Dat is ongeveer zo’n 70 – 80 cm boven het maaiveld. Voor de klassieke rassen zijn er op dit moment nog weinig problemen, doch de vroegste schimmeltolerante rassen zoals bijv. Rondo lopen reeds gevaar door bevriezing als de wijnboer geen maatregelen neemt. De ogen van deze vroegste soorten hebben zich reeds geopend zodat de eerste blaadjes zichtbaar zijn, of ze staan op het punt dat te gaan doen afhankelijk van de lokatie. Maar in beide gevallen lopen ze gevaar. Een professionele wijnboer die vroege rassen aangeplant heeft op een koude locatie, zal een installatie voor nachtvorstbestrijding aangeschaft hebben. Maar wat kan de amateur doen?

  • het planten van nieuwe stokken beslist uitstellen tot half mei, dan is het grootste gevaar geweken. De jonge planten zijn erg gevoelig.
  • de ondergrond van de wijngaard dient in deze periode altijd gesloten te zijn, dus niet openen, schoffelen etc.. ‘s Avonds de ondergrond bevochtigen kan al enkele graden verschil maken.
  • als de ondergrond gras is, dit zo kort mogelijk houden.
  • vanaf begin april de stokken wekelijks begieten, en een keer besproeien met Kelp, 100% oplosbaar zeewierpoeder (spuitoplossing 1 gram per liter, kleinste verpakking is 300 gram), verhoogt het suikergehalte in de plant en die is daardoor beter beschermd tegen de vorst.

Voor de wijnboer is een spannende tijd aangebroken. Midden mei is het koude gevaar geweken!

Voor de commerciele wijngaard is er binnenkort misschien een alternatief in de vorm van een technologie die met radiogolven de wijngaard verwarmd. Zie het nieuwsbericht van het Vineland Research and Innovation Centre.

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00