Invloed afsluiting op verouderingspotentieel

Home » Invloed afsluiting op verouderingspotentieel
Veroudering van wijnen afhankelijk van de afsluiting

Het "Australian Wine Research Institute" heeft de resultaten gepresenteerd van een experiment waarin de invloed van kurk, kunststof kurken en schroefdoppen op de veroudering van wijn werd onderzocht.

Voor dit experiment zijn duizenden flessen "1999 Clare Valley Semillon", van Leasingham Estate, op 14 verschillende wijzen afgesloten. Vervolgens werden deze flessen gedurende ruim tien jaar gevolgd en getest met analytische en sensorische technieken.

De uitkomst is dat het gebruik van een schroefdop de beste wijze is om een wijn te bewaren. Deze wijnen waren na 10 jaar nog steeds drinkbaar, hadden hun frisheid behouden en hadden daarnaast aangename secundaire aroma’s ontwikkeld. Wijnen die waren afgesloten met een kunststof kurk verouderden het snelste, flessen afgesloten met een echte kurk vertoonden de grootste variatie in kwaliteit.
De Engelse wijnjournalist Jamie Goode gaf het volgende commentaar: "It’s a full yellow color, with a minerally, flinty edge to the attractive honeysuckle and citrus fruit nose. The palate has a lovely focused fruit quality to it with pithy citrus fruit and a hint of grapefruit. There are also some subtle toasty notes. Very attractive and amazingly fresh for a 10 year old Clare Semillon."

Bron: A picture is worth a thousand words.

De ontwikkelingen in afsluitingen liggen niet stil en een vergelijkbaar experiment zal nu mogelijk tot andere uitkomsten leiden. Op onze site zal binnenkort een artikel verschijnen waarin de uitkomsten van meerdere onderzoeken zijn samengevat.